Bölüm Hakkında

Dış Ticaret Programının amacı, uluslararası ticaretin yoğunlaştığı ve uluslararası rekabet ortamında dış pazarlara yönelen ülkemiz firmalarının dış ticaret hamlesine katkıda bulanabilecek, ülkemizde mal ve hizmet üreten işletmelerin dış ticaret faaliyetlerine katkıda bulunabilecek, dış ticaret konularında ulusal ve uluslararası bilgi, beceri ve uygulama yeteneklerine sahip, çok uluslu alanlarda faaliyet gösterebilecek, uluslararası pazarlarda fizibilite çalışmalarını değerlendirebilecek ve doğru bilgi çerçevesinde yorumlayan, işletme ahlakını ve amaçlarını benimsemiş girişimci performansına sahip dış ticaret ara elamanları yetiştirmektir.

AMAÇ

Dış Ticaret faaliyetleri kapsamında, ulusal ve uluslararası sürecin getirdiği bilgi, teknoloji ve finans ortamında, dış pazarlarda faaliyet gösteren ülkemiz işletme ve sektörlerinin dış ticaret amaçları çerçevesinde fayda sağlayacak, dış ticaret politikalarında uygulanabilir bilgi ve beceri ile eğitilmiş ara elemanları yetiştirmektir.

HEDEF

Küreselleşen dünyada ve ülkemizdeki gelişmeler doğrultusunda ihtiyaç duyulan bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, dış ticaret işlemlerini yakından takip eden, her türlü gümrük işlemleri hakkında yeterliliğe sahip, mesleki problemleri değerlendiren ve analiz eden bilgi ve beceriye sahip mezunlar yetiştirmektedir.

KAZANILAN DERECE

Dış Ticaret Teknikeri

KABUL VE KAYIT KOŞULLARI

Öğrenciler, Lise Diploması ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavı sonucuna göre kayıt hakkı kazanmaktadırlar. Yurtiçi veya yurt dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI

Önlisans Yönetmeliğinde belirtilen süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı 2.00 ve üstü Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlamış olmaktır.

İSTİHDAM OLANAKLARI

Bu program mezunları; İthalat-İhracat şirketlerinde, bu işletmelerin İthalat-İhracat sorumlusu, operasyon sorumlusu, İthalat-İhracat programlama çalışanı, Gümrük muayene memuru v.b.

Mal ve hizmet üreten özel ve kamu kurumlarında, eşya ve yolcu taşımacılığı yapan tüm lojistik sektörlerinde çalışabilirler.

KPSS sınavı ile belirtilen alanlarda memur olarak çalışabilirler.

Lisans tamamlama yaptıkları takdirde Gümrük müşavirliği sınavından başarılı olmaları halinde Gümrük Müşaviri unvanı kazanabilirler.

BİR ÜST DERECEYE GEÇİŞ

Bu programdan mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı ile aşağıda yer alan 4 yıllık lisans programlarında öğrenimlerine devam edebilirler.

-Avrupa Birliği İlişkileri

-Dış Ticaret ve Avrupa Birliği