tanitim@esenyurt.edu.tr 444 9 123

Bölüm Hakkında

“Türkiye Turizm Stratejisi 2023” eylem planında ülkemizin doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerini kullanarak ve turizm alternatiflerini geliştirerek turizmden alınan payın artırılması hedeflenmiştir. 2019 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısı 50 milyonu aştığı gibi ülke ekonomisine de önemli katkıda bulunulmuştur. Turizmin artması, ülkeye gelen turistlerin memnun kalması ve tekrardan gelmesi turist rehberlerinin önemini göstermektedir. Turist rehberleri ülkeleri kültürel ve sanatsal değerleri başta olmak üzere büyük ölçüde her alanda tanıtan birer elçilerdir. Turizm sektörünün hizmet kalitesi turist rehberleri başta olmak üzere bu alanda çalışan kişilerin mesleki eğitim düzeyleri ile şekillenmektedir. Bu doğrultuda hem yerli hem de yabancı turistlerle doğrudan iletişim kuran turist rehberleri stratejik bir önem taşımaktadır. Ülkemizin güzelliklerini konuklara anlatan turist rehberi turizm alanında ülkelerin kaderini belirleyen en önemli kişilerdir. Turist Rehberliği Programımızın en büyük amacı Türkiye’nin doğal, kültürel ve sanatsal değerlerini benimseyen, ülkemize gelen konuklara bu değerler hakkında bilgi verebilen ve bilgi aktarımı sırasında (turlarda) hem yabancı hem de yerli turistlerin sorularını doğru bir şekilde cevaplayabilen; iletişimi güçlü, analitik düşünebilen, güler yüzlü turist rehberi adaylarını profesyonel mesleğe kazandırmaktır. İstanbul Rehberler Odası (İRO) ile üniversitemiz arasında yapılan protokol sayesinde turist rehberi adaylarımız bu mesleği yıllardır yapan profesyonel turist rehberlerinden destek alabilecektir. Yetiştirilen turist rehberi adayların ülkemize gelen yabancı turistlerle iletişim kurabilmeleri için yabancı dil öğrenmeleri ve bu dili aktif olarak kullanabilmeleri sağlanmaktadır. Programın eğitim ve öğretim süresi iki yıl sürmekte ve bu süre sonunda öğrencilere ön lisans diploması verilmektedir.

Programı başarılı bir şekilde bitiren öğrenciler dilerse DGS’ye (Dikey Geçiş Sınavı) girebilir ve programı lisans derecesine yükseltebilirler.

Mezuniyet Koşulları

Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; öğretim planında tüm dersleri, uygulamaları, staj benzeri çalışmaları başarı ile ağırlıklı genel not ortalaması en az (2.00) olacak şekilde tamamlamaları gerekmektedir.

Mezunların Mesleki Profili

Turist Rehberliği Programı mezunları bağımsız turist rehberi olabilecekleri gibi, seyahat acentesine bağlı turist rehberi, seyahat acentesi enformasyon memuru, müze rehberi ve KPSS sınavından yeterli puanı almaları durumunda kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olabilirler.

DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri*

  • Seyahat İşletmeciliği
  • Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  • Turizm Rehberliği
  • Turizm İşletmeciliği

*2020 DGS Kılavuzunda geçiş yapılabilecek programlardır.

Programın Öğretim Dili

Turist Rehberliği Programı’nın öğretim dili Türkçe’dir.