tanitim@esenyurt.edu.tr 444 9 123

Ders İçeriği

 

1. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075G1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

2

2

Bu derste Atatürk'ün eserleri incelenmek suretiyle Cumhuriyetin temel nitelikleri, elde edilen kazanımları anlatılarak Atatürk ilkelerinin değerini kavratmaktır. Ayrıca Türk devriminin tamamlanması evresinde yaşanan siyasi gelişmeleri ve yeni devletin kuruluş sürecinin öğretilmesi amaçlanır.

2075G1002

Türk Dili I

2

0

2

2

Bu derste Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri ve tarihi, gelişiminin belirlenmesi, Türk dilinin yapı özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede; Dilin tanımını, dil, duygu, düşünce bağlantısını, dilin toplumsal değeri anlatılır.

2075G1005

Yabancı Dil I

2

0

2

2

Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirme

1114G1004

Dış Ticaret İşlemleri

2

0

2

6

Dış ticaret kapsamında sözleşmelerin incelenmesi, teslim şekilleri ve dış ticarette kullanılan belgeler, ödeme şekilleri, ihracat ve ithalat aşamalarının örneklerle öğrenilmesini kapsamaktadır.

11G1004

İş Etiği

2

0

2

3

İş Ahlakı, iş hayatında ortaya çıkan ahlaki ikilemleri ve problemleri inceler ve değerlendirir. Etik ilke ve standartların iş dünyasına uygulanma biçimini ele alır. Etik, yaşamı nasıl en iyi şekilde yaşayacağımız, neyin iyi neyin kötü olduğu ile ilgilidir ve bunların iş ahlakı açıcından da değerlendirilmesini gerektirir. Ders öğrencinin ahlaki yükümlülükler hakkındaki anlayışını geliştirecek ve derinleştirecektir. Birbirlerine karşı ahlaki sorumluluklarını, iş ahlakını ve topluma karşı verilen sözleri yerine getirmenin önemini anlamalarını sağlayacaktır.

1114G1003

Lojistiğe Giriş

2

0

2

6

Lojistiğin Temel Kavramları, Lojistik Sisteminin Bileşenleri, Lojistik Ekonomisi, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik ve Maliyet Yönetimi, Lojistikte Müşteri İlişkileri, Lojistikte Tehlikeli Maddeler, Lojistikte Son Eğilimler, Lojistikte Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik Stratejileri ve Performans Faktörleri, Stok Maliyetleri ve Stok Kontrolü.

1114G1009

Taşıma Sistemleri

2

0

2

3

Bu dersin içeriği, lojistikte kullanılan taşıma türlerinin birer sistem ve bütün halinde incelenmesi, kombine edilme yöntemlerini, bütünleştirilme yöntemlerini, kombine ve intermodal sistemlerini, taşıma sistemlerinde geçerli olan yasal çerçeve ve kullanılan belgeleri konu edinmektedir.

11G1008

Genel İşleme

2

0

2

6

İşletme Ekonomisi ile ilgili Temel Kavramlar ve İlişkili Olduğu Bilim Dalları, İşletmelerin Kuruluşu, İşletme Büyüklüğü ve kapasite, İşletmelerin Sınıflandırılması, İşletmenin Ekonomik Yapı İçindeki Yeri ve İşletmenin Çevresi, Sosyal Bilimlerde Araştırma Metodolojisi, İşletmelerin Amaçları, Sosyal Sorumluluk ve İş Ahlakı, Yönetim Fonksiyonu, Tedarik Kavramı, Üretim Fonksiyonu, Pazarlama Fonksiyonu, Finansman Fonksiyonu, Muhasebe Fonksiyonu, İnsan Kaynakları Yönetimi, Araştırma ve Geliştirme Fonksiyonu, Halkla İlişkiler Kavramı Özellikleri ve Önemi.

 

2. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075B1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2

0

2

2

Atatürk İlkeleri ve inkılap tarihine ilişkin temel kavramlar, Islahat/İnkılap/İhtilal, Kuvvayi Milliye, Cumhuriyet/Demokrasi, İdeoloji kavramları, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi ve Türk Devleti'nin kuruluş sürecindeki önemli noktalar, Türk İnkılabı öncesi Osmanlı Devletindeki gelişmeler hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

2075B1002

Türk Dili II

2

0

2

2

Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini, tarihi gelişimini ve ses özellikleri, Yazılı ve sözlü anlatımın özelliklerini ve dili etkili kullanma, "İletişim" kavramını ve bu kavramın aracı olan metin oluşturma, Metni, metin yapan ölçütlerin neler olduğu ve bu ölçütleri metin oluştururken kullanma, Kompozisyon yazma kuralları, kompozisyon planı, paragraf ve temel ileti gibi unsurlar, Cümle çevirilerini ve yapılarını ve paragraf çeşitleri, paragraf uygulaması, Yazım, noktalama işaretleri öğrenirler.

2075B1006

Yabancı Dil II

2

0

2

2

Dilbilgisi ve kelime öğretimi, temel okuma ve yazma dersleri ve dinleme ve konuşma çalışmaları, temel dilbilgisi yapılarının biçim ve kullanımlarını öğrenmeleri ve bu yapıları doğru kullanmaları, A2 düzeyinin gerektirdiği temel kelime bilgisini edinmeleri, dilbilgisi derslerinde öğrendikleri yapıları düzeylerine uygun okuma parçalarında tanımaları ve bunlarla ilgili gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak kendilerini ifade etmeleri, A2 düzeyine uygun dinleme parçalarını anlamaları ve bunlarla ilgili yapılan sözlü çalışmalara katılmalarını ve kendilerini sözlü olarak doğru ve rahat ifade edilmesi anlatılmaktadır.

2075B1004

Girişimcilik ve Kariyer Planlaması

2

0

2

4

Geleceğini tahmin edebilen, kendisini neyin beklediğini bilen, amacını ona göre belirleyen, yüksek motivasyona sahip, kendini işine adayan çalışanlar yaratır.

114B1002

Depolama ve Envanter Yönetimi

2

0

2

4

Depo Yönetimine Giriş, Depo Operasyon Yönetimi, Depo Fiziki Yapısı, Raf Sistemleri, Depolamada Kullanılan Araç ve Ekipmanlar, Depo Emniyeti, Depo Yönetiminde Maliyet ve Performans, Antrepo ve Antrepo Türleri, Sektörel Depolama Uygulamaları. Envanter Karar Modelleri, Depolarda tehlikeli madde Depolanması, Tedarik Zinciri Yönetimi, Depoda İş Sağlığı ve İş Güvenliği. 

1114B1006

Lojistik Yönetimi ve Organizasyonu

2

0

3

4

Lojistik Yönetiminde Taşıma İşleri Organizatörü, Hizmet Yönetimi, Depo Yönetimi, Pazarlama Dağıtım Kanalları ve Lojistik, Gümrükleme, Sigorta, Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS), Tersine Lojistik, Lojistik Faaliyetler, Lojistik ve Tedarik Zinciri, Lojistik Faaliyetlerde Dış Kaynak Kullanımı, Risk Yönetimi ve Lojistik İşlemler.

1114B1003

Lojistik Bilgi Sistemleri

2

0

2

4

Bu derste organizasyonların kritik operasyonlarından olan lojistik operasyonları koordinasyonu, bilgi sistemleri, bilişim teknolojileri ve bilişim teknolojilerinin Lojistik operasyonlarında kullanılması gösterilecektir. Lojistik operasyonlar, Bilgi sistemleri, MRP, MRP II, KKP, Malzeme yönetimi, Envanter Yönetimi, Depo Yönetimi konuları ele alınmaktadır.

1114B1004

Satınalma ve Tedarik Yönetimi

2

0

2

4

Stokun Temelleri; Stok ve Malzeme Akışı; Stok Yönetiminin Amaçları; ABC Stok Kontrol Yöntemi; Stok Modellerine Giriş ve Modellerin Sınıflandırılması; Deterministtik Stok Modelleri; Genel Stok Modeli; Statik Ekonomik Sipariş Miktarı Modelleri; Dinamik Ekonomik Sipariş Miktarı Modelleri; Olasılıklı Stok Modelleri; Malzeme İhtiyaç Planlaması; Parti Büyüklüğü Stratejileri; Üretimde Tam Zamanında Yaklaşımı v.b.

 

 

3. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1114G2009

Gümrük İşlemleri ve Mevzuatı

2

0

2

5

Bu ders Gümrük Mevzuatı müfredatın niteliğinde olup dahilde işleme rejimi, gümrük kontrolü altında işleme rejimi, hariçte işleme rejimi, ihracat rejimi, ihracat yasakları ve kısıntılar), gümrükçe onaylanmış diğer işlem veya kullanım şekilleri, genel hükümler, diplomatik muafiyetler, diplomatik muafiyetlere ilişkin işlemleri kapsamaktadır.

1114G2010

Uluslararası Lojistik

2

0

2

5

Uluslararası Eşya Taşımacılığına Bakış, Taşımacılık Talebini Etkileyen Unsurlar, Uluslararası Havayolu Kargo Taşımacılığı, Taşıyıcının Yükümlülük Sınırları, Ana Konşimento, Havayolu Taşımacılığında Eşya Kargo Tipleri, Uluslararası Karayolu Eşya Taşımacılığı, İthalat ve İhracat Taşıma Süreçlerinde Taşıma İşleri Organizatörü, Türkiye’nin Uluslararası Karayolu Eşya Taşımacılığında Ana Güzergahları, Uluslararası Demiryolu Eşya Taşımacılığı, Uluslararası Demiryolu Eşya Taşımacılığında Vagon Üzerindeki İşaretler, Uluslararası Denizyolu Eşya Taşımacılığı, Taşıma Üniteleri, Değerlendirme Çalışması, Kombine Taşımacılık ve Belgeler, Uluslararası Kombine Taşımacılıkta Rol Oynayan Örgütler, Taşıma İşleri Organizatörü ve Taşımacılık Belgeleri.  

1114G2002

Lojistik Maliyet Analizi

2

0

2

4

Bu dersin içeriği lojistik kavramı, lojistik faaliyet ve süreçleri incelenecek ve lojistik maliyet unsurları ve hesaplama şekilleri ,çeşitli maliyet sistemlerinin lojistik süreçlerinde uygulanma esasları konularını kapsamaktadır.

1114G2003

Lojistikte Pazarlama

2

0

2

4

Pazarlama nedir, parlama yönetimi nedir, pazarlama yönetiminin sosyal ve ticari hayattaki yeri ve önemi nedir, pazarlamanın kapsamı nedir, pazarlama konseptleri nelerdir, pazarlama faaliyetlerini etkileyen çevrenin özellikleri nelerdir, pazarın özelliklerine ayrılması ve tüketici davranışları nasıl anlaşılır, paketleme ve etiketlemenin önemi nedir, fiyatlama ve önemi nedir. Lojistik nedir, neleri içerir, lojistiğin önemli fonksiyonları nelerdir, stok yönetimi nedir, taşımacılık ve depo yönetimi nedir, lojistiğin pazarlama içindeki yeri ve lojistiğin pazarlanması nedir sorularına cevap vermektedir.

1114G2008

Toplam Kalite Yönetimi ve Lojistik

2

0

2

4

Kalite kavramı, kalite kavramının gelişimi Küresel rekabet ve yeni yönetim paradigmaları Toplam kalite yönetimi ve klasik yönetim arasındaki farklar Toplam kalite yönetimi felsefe ve ilkeleri Toplam kalite yönetimi araçları Toplam kalite yönetimi uygulamaları Kalite Kontrol çemberleri işleyişi Toplam kalite yönetiminin süreç olarak uygulanması Toplam kalite yönetiminde liderlik ve önemi Toplam kalite yönetimi başarı koşulları Toplam kalite yönetimine yönelik eleştiriler Türkiye’de toplam kalite yönetimi Kalite uygulamalarında kalite ödülleri

1114G2006

Lojistik ve İnsan Kaynakları Yönetimi

2

0

2

4

İnsan Kaynakları Yönetimine giriş; İnsan Kaynakları nedir? İnsan Kaynakları Yönetiminin gelişimi ve unsurları; İKY'nin rolleri, faaliyet ve sorumlulukları; Günümüz iş çevresinde İKY'nin temel konuları; İKY'nin hat ve kurmay fonksiyonları. Stratejik İKY Birey performansı ve motivasyon; İK'nın yeniden ele alınması. Örgütlerde Personel Sağlama; Etik Kurallar, İşler: Temin ve seçim: İş tanımları: Temin süreci; Mülakat ve personel seçimi. Eğitim Geliştirme: Eğitimin doğası, Eğitim ihtiyacının belirlenmesi ve yaklaşımlar, Eğitimin değerlendirilmesi. Geliştirme İhtiyaç Analizi; Yaklaşımlar; Performans ve Kariyer Yönetimi; Kariyer ve kariyer planlama; Performansın ölçümü; Performans Yönetimi Sistemi Ücret ve Ödüllendirme; Toplam Ücret; Değişken ücret ve teşvikler, Ücret Yönetimi, Çalışanlara sağlanan ek yararlar İşçi İşveren (Çalışma) İlişkileri; İş sağlığı ve iş güvenliği; Çalışan hakları; Toplu Çalışma İlişkileri Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi ile yerel insan kaynakları yönetimi faaliyetleri arasındaki farklılıkları ortaya koymak ve temel insan kaynakları işlevlerini uluslararası açıdan ele almak.

 

4. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1115B2007

İthalat- İhracat Yönetimi

2

0

2

4

Uluslararası ticaretin amacı, ithalat ve ihracat uygulamaları hakkında genel kavramları açıklayabilme, İthalat ve ihracata yönelik firma politikalarını tanımlayabilme ve yorumlayabilme, Dış ticarette kullanılan belgeleri hazırlayabilmektir.

1114B2008

Lojistik ve Taşıma Mevzuatı

2

0

2

4

Ulusal ve uluslararası alanda taşımacılık faaliyetlerini düzenleyen kuruluşların tanımlanması - Karayolu taşımacılığı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatlar - Havayolu taşımacılığı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatlar. Denizyolu taşımacılığı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatlar - Demiryolu taşımacılığı ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatlar - Dış Ticaret İşlemleri ile ilgili kanun ve yönetmelikler - Gümrük Mevzuatı - Sigorta Hukuku.

1114B2001

Tedarik Zinciri Yönetimi

2

0

2

4

Tedarik Zinciri ve Temel Kavramlar, Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler, Tedarik Zinciri Performans Ölçümü, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri, Tedarik Zinciri – Talep Tahmini, Tedarik Zincirinde Lojistiğin Önemi, Küresel Boyutuyla Tedarik Zinciri Yönetimi, Envanter Yönetimi, Dış Kaynak Kullanımı, Depo Yönetimi konularının öğrenilmesidir.

114B2004

Deniz Liman İşletmeciliği ve Konteyner Sistemleri

2

0

2

3

Konteynerin Tarihçesi ve Konteyner Gemilerinin Gelişimleri, Konteyner Türleri ve Yükleme, Konteyner Liman Operasyon Yönetimi, Konteyner Hat İşletmeciliğinde Hat Optimizasyonu, Konteyner Güzergah ve Maliyet Analizleri, Gemilerde Konteyner Operasyonları, Deniz Ekonomisi, Intermodal Taşımacılık ve Karayolu Demiryolu Entegrasyonu, Lojistik, İşletmelerinde Hizmet Pazarlaması, Forwarder ve Konteyner Hizmet Pazarlaması, Liman Pazarlama İletişimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi, Deniz Taşımacılığı Sektöründe İşbirlikleri ve İşbirliklerinin, Finansal Etkileri, Deniz Politikaları ve Mevzuat, A.B. Ulaştırma Politikalarındaki Güncel eğilimler Bağlamında Türkiye Konteyner Taşımacılığı.

114B2003

Dağıtım Kanalları Planlaması

2

0

2

3

Dağıtım ve Fiziksel Dağıtım Kararları, Dağıtım Fonksiyonları, Çoklu Kanallar, Üreticilerin Satış Şubeleri ve Büroları, Kolaylık Mağazaları, Sözleşmeli Dikey Bütünleşmiş Dağıtım Kanalları, Aracılar ile ilgili Faktörler, Alternatif Kanalların Değerlendirilmesi, Kanal Üyelerinin Eğitilmesi, Fiziksel Dağıtım ve Lojistik Yönetimi, Fiyatlandırma Faktörleri ile Lojistik İlişkisi, Temel Lojistik Fonksiyonları, Sipariş İşleme, Tutundurma Kararları.

114B2005

Lojistikte Kullanılan Belgeler

2

0

2

4

Ticari Belgeler, Resmî Belgeler, Taşıma Belgeleri, Sigorta Belgeleri, Finansman Belgeleri başlıkları altında yer alan bütün belge türlerini içermektedir.

114B2006

Lojistikte Sorumluluk ve Sigorta

2

0

2

4

Risk ve Risk Yönetimi Temel Kavramları, Sigortanın Özellikleri ve İşlevleri, Sigortacılığa İlişkin Kavramlar, INCOTERMS, Sigorta Sisteminin İşleyişi, Sigorta Branşları Temel Bilgileri, Sigorta Branşları II, Hayat Sigortaları ve Bireysel Emeklilik Sistem.

113B2006

Örgütsel Davranış

2

0

2

4

Örgütsel Davranışa Giriş ve Örgütsel Davranışın Bilimsel Temelleri, Örgütsel Davranışın Tarihsel Gelişimi ve Yaklaşımı, Örgütsel Davranışın Araştırma Teknikleri, Örgüt içinde birey ve kişilik, Tutumlar ve İş Tatmini, Bireysel farklılıkların temelleri, yetenekler ve öğrenme, Örgüt Kültürü, Örgütlerde grup ve grup süreçleri, Örgütlerde güdüleme süreci ve kuramları, Örgütlerde liderlik ve kuramları, Örgütlerde çatışma, Örgütsel stres ve yönetimi, Örgütsel Değişme.