Öğrenci Görüşleri

Dış ticaret bölümü okumak, para kazanmanızı sağlayacak yeni bir meslek dalına adım atmanızı sağlayabilir. Dış ticaret bölümleri veya uluslararası ticaret bölümlerinin günümüzde popülerliğinin artmasının temel sebebi; ihracata dayalı ekonomi modelini benimseyen ülkemizin, ihracat yapmak isteyen genç girişimcilere operasyonel ve stratejik alanlarda hizmet verecek nitelikli bireylerin yetiştirilmesini sağlamaktır. Bu nedenledir ki dış ticaret bölümü okumak veya uluslararası ticaret bölümü okumak önem kazanmıştır.

Dış ticaret bölümü okuyanlar, bölüm gereği farklı kültürlere, ırklara, dinlere, dillere hatta en önemlisi farklı görüşlere açık yapıda olan insanlar olmaktadırlar. Dönemin şartları değişmediği sürece iletişime açık olmanızı ve operasyonel yeteneğinizin iyi olmasını isteyen bir bölümdesiniz. Bölümü okumak isteyen herkesin kavraması gereken en önemli nokta okumak istediğiniz bu bölüm devlet, özel sektör ve sizin aranızda geçen operasyonların takibinin üzerine kurulmuştur. Dış ticaret bölümü okumak size herhangi bir mal veya hizmeti uluslararası anlamda nasıl ticaretini yapabileceğinizi öğretecektir.

Her meslekten herkes girişimci olabilir ve kendi işini kurabilir. Ama  "girişimci olmak" derken, teşebbüsünüzü hâlihazırda sahip olduğunuz dış ticaret uzmanlığı üzerine temellendirebilmek bu bölümü okumanın gerekliliğini ortaya çıkaracaktır. Çünkü girişiminizin sahip olduğunuz bir uzmanlığın temelinde kurulmasının birçok avantajı vardır. Bazı uzmanlık dalları için bu durum pek söz konusu olmaz veya ciddi yatırımlar gerektirir. Bazı uzmanlık dalların da ise hareket alanı oldukça dar ve seçenekleri çok sınırlıdır. Öte yandan dış ticaret alanı girişimciler için birçok seçenek ve esneklik sunar; sayısız iş fırsatları barındırır. Bu nedenle geniş iş seçenekleriyle okunması tavsiye edilen nadir bölümlerden biri olduğu söylenebilir.

İlk olarak bu bölümü tercih edenlere söylemek istediğim kendinizi pek çok alanda geliştirebileceğiniz bir bölümdür. Çünkü bölüm sadece diploma alma amacıyla değil aynı zamanda diploma üzerine pek çok şey katacağımız bir bölümdür. İleri derecede yabancı dil bilmek, ve süreçleri farklı açılardan gözlemleyebilmek bu bölümde ve sonrasında kazanacağınız bir yetenektir. Dış Ticaret bölümünde kendinizi hem akademik açıdan hem de sosyal açıdan geliştirme imkanı elde edebilirsiniz, üniversite hayatınızı çeşitli kariyer aktivitelerine katılarak zenginleştirebilirsiniz.

Size ilk tavsiyem bölümünüzü tanımanız olacaktır. Üniversiteye başlarken aklınızda hiç soru işareti kalmaması üniversite eğitiminizi daha sağlıklı tamamlamanıza yardımcı olacaktır. Kendi potansiyelinizi görmek ve potansiyelinizi ortaya çıkarmak çok da zor değildir. İster ve kararlılıkla devam ederseniz bunu yapabilirsiniz. Şöyle ki, okul hayatınızda yapmış olduğunuz her şey sizi profesyonel hayata hazırlayan ve birbirinden ayrı düşünülemeyen ayrı ayrı parçalardan oluşmuştur. İşe ilk olarak sevmeye başladığınız derslere daha fazla yoğunlaşarak başlayabilirsiniz. O derslerin hocalarıyla iletişime geçerek destek sağlayabilirsiniz. Hocalarınıza gelecekte nasıl bir kariyer hedeflediğinizi anlatarak, hedeflerinizi onlarla paylaşıp, fikirlerini alabilirsiniz.