tanitim@esenyurt.edu.tr 444 9 123

Ders İçeriği

1. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075G1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

2

2

Bu derste Atatürk'ün eserleri incelenmek suretiyle Cumhuriyetin temel nitelikleri, elde edilen kazanımları anlatılarak Atatürk ilkelerinin değerini kavratmaktır. Ayrıca Türk devriminin tamamlanması evresinde yaşanan siyasi gelişmeleri ve yeni devletin kuruluş sürecinin öğretilmesi amaçlanır.

2075G1002

Türk Dili I

2

0

2

2

Bu derste Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri ve tarihi, gelişiminin belirlenmesi, Türk dilinin yapı özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede; Dilin tanımını, dil, duygu, düşünce bağlantısını, dilin toplumsal değeri anlatılır.

2075G1005

Yabancı Dil I

2

0

2

2

Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirme anlatılmaktadır.

1116G1010

Mutfak Ekipmanları

2

0

2

5

Mutfak ile ilgili genel bilgiler, mutfak organizasyonu, mutfakta çalışan personel, mutfak yerleşimi, mutfakta kullanılan teçhizat ve en önemlisi mutfakta çalışan şef ve şef yardımcılarına rahat, güvenli bir çalıma ortamının sağlanması için yapılması gereken işlemleri öğrenmektedir.

11G1004

İş Etiği

2

0

2

3

İş Etiği dersinde Etik ve Ahlak konusu ile ilgili Temel Kavramlar, Etik Sistemleri, Etik ve Ahlakın Oluşumunda Rol Oynayan Faktörler, Meslek Etiği İlkeleri, Mesleki Yozlaşma, Etik ve Sosyal Sorumluluk, Etik-Hukuk İlişkisi, Etik-Kültür İlişkisi, Yönetimde Etik, Kamuda Etik Kurallar, Bazı Mesleklerle İlgili Etik Kurallar, Ahilik Teşkilatında Etik Kavramı, Ombudsman Kavramı ve Uygulamalar, Etik Konusunda Güncel tartışmalar ele alınacaktır.

1116G1007

Beslenmenin Temel İlkeleri

2

0

2

5

Beslenmeninin temel kavramları, besin öğeleri (karbonhidratlari proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metobolizması, besin grupları (et, süt,yumurta, kurubaklagil, tahıllar),  bireysel besin tüketim kaydı ve fiziksel aktivite kaydı ile beslenme durumunun saptaması, günlük tüketilmesi gereken besin öğelerini ve gıdaların içerdiği besin öğelerinin cins ve miktarlarını hesaplaması konularından oluşmaktadır.

1116G1008

Gıda Hijyeni

2

0

2

6

Hijyen, sanitasyon, besin hijyeni, personel hijyeni, besinlerin bozulma nedenleri ve HACCPin tanımı, önemi konularından oluşturmaktadır.

1116G1009

Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Teknikleri I

1

2

2

5

Mutfak ekipmanlarının tanıtımı ve özellikleri, Bıçak çeşitleri, Şef bıçağının anatomisi, Güvenli bıçak kullanımı, Uluslararası doğrama şekilleri ve çeşitli yemekler hazırlama, Mutfakta kullanılan ana ve ara soslar, Et ve tavuk suları yapım teknikleri

2. YARIYIL

2075B1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2

0

2

2

Atatürk İlkeleri ve inkılap tarihine ilişkin temel kavramlar, Islahat/İnkılap/İhtilal, Kuvvayi Milliye, Cumhuriyet/Demokrasi, İdeoloji kavramları, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi ve Türk Devleti'nin kuruluş sürecindeki önemli noktalar, Türk İnkılabı öncesi Osmanlı Devletindeki gelişmeler hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

2075B1002

Türk Dili II

2

0

2

2

Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini, tarihi gelişimini ve ses özellikleri, Yazılı ve sözlü anlatımın özelliklerini ve dili etkili kullanma, "İletişim" kavramını ve bu kavramın aracı olan metin oluşturma, Metni, metin yapan ölçütlerin neler olduğu ve bu ölçütleri metin oluştururken kullanma, Kompozisyon yazma kuralları, kompozisyon planı, paragraf ve temel ileti gibi unsurlar, Cümle çevirilerini ve yapılarını ve paragraf çeşitleri, paragraf uygulaması, Yazım, noktalama işaretleri öğrenirler.

2075B1006

Yabancı Dil II

2

0

2

2

Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, belli güncel konular üzerinde tartışma, sunuş yapma ve konuşma hazırlama, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirir.

2075B1010

Girişimcilik ve Kariyer Planlama

2

0

2

4

Kariyer Planlama dersi öğrencilerin iş dünyasını, farklı sektörleri ve bu sektörlerin gereksinimlerini tanımasını sağlayarak; iş dünyasına hazırlık sürecinde kariyer planlamasının önemi hakkında öğrencilerde farkındalık oluşturmayı hedefler. Ders, öğrencilerin, kişisel yetkinliklerini keşfetmesini ve iş dünyasının beklentilerini doğru anlamasını sağlayarak; bilgi ve becerilerini, ilgili sektörlerin gereklilikleri ile paralellik arz edecek şekilde geliştirmelerine yardımcı olur. 

1116B1008

Toplu Yemek ve Organizasyon Planlama

2

0

2

3

Catering ve toplu yemek hizmetlerinin sınıflandırılması tesis içi toplu yemek hizmetleri tesis dışı toplu yemek hizmetleri catering ve toplu yemek hizmetlerinde kullanılan ekipman ve donanımlar, catering ve toplu yemek hizmetlerinde hijyen ve sanitasyon sistemleri, catering ve toplu yemek hizmetlerinde menü planlama ve fiyatlandırma, catering ve toplu yemek hizmetlerinde satın alma, catering ve toplu yemek hizmetlerinde üretim süreci, catering ve toplu yemek hizmetlerinde dağıtım sistemleri, catering ve toplu yemek hizmetlerinde menü uygulamaları.

1116B1011

Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Teknikleri II

1

2

2

5

Besin gruplarında yer alan besinleri doğru pişirme tekniklerini kavrayabilme, karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin kimyasal yapısı ile pişirme ile olan değişiklikleri kavrayabilme, besinlere uygulanan pişirme tekniklerini örneklerle anlayabilme konuları işlenmektedir.

1116B1003

İşletme Yönetimi

2

0

2

4

Yönetim fonksiyonun önemi, Yönetsel becerilerin geliştirilmesi, Organize etme, organizasyon yapısı, Liderlik motivasyon iletişim kurma becerileri konularından oluşmaktadır.

1116B1004

Aromatik Otlar, Baharatlar ve Karışımlar

2

0

2

4

Mutfaklarda aromatik otlar, baharatlar ve karışımların önemini, Aromatik otlar, baharatlar ve karışımları tanıma ve tanımlamaya yönelik uygulamalar.

1116B1005

Menü Planlama

2

0

2

4

Sağlıklı beslenme için gerekli besinler özellikleri, dengeli beslenme için gerekli günlük besin miktarı ve beslenme ilkeleri, menü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir? Misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun mönülerin, standart reçetelerin, porsiyonlarının oluşturulması. Aylık master menü planlama, haftalık menü planlaması. Menü ve müşteri ilişkisi memnuniyeti, özel menüleri oluşturmak, porsiyon maliyetlerini hesaplamak, satış fiyatını oluşturmak, ön hazırlıkları yapmak, menü kartlarını hazırlamak, menü değerlendirilmesi.

1116B1006

Genel Turizm

2

0

2

4

Turizm ve turist kavramları, turizm çeşitleri, turizmin gelişimi, tarihi süreçte turizm, turizmin gelişmesine etki eden faktörler, turizm piyasası, turizm arzı, turizm talebi, turizmin ekonomik etkileri, ödemeler dengesi, istihdam etkisi, milli gelir etkisi, turizmin sosyal, ekonomik ve fiziksel çevre ilişkisi. turizm ve çevre, Türkiye’de turizmin geleceğine yönelik SWOT Analizi

3. YARIYIL

1116G2016

Dünya Mutfakları ve Teknikleri

2

2

3

6

Dünya mutfaklarının genel özellikleri çerçevesinde Fransız, İtalyan, İspanyol, İngiliz ve Balkan, Rus, Orta ve Kuzey Amerika, Meksika ve Güney Amerika, Hint, Uzak doğu, Orta Doğu, Asya ve Afrika mutfakları mutfak kültürleri ve yemek uygulamalarını yapabilmeleri amaçlanmıştır.

1116G2017

Pasta ve Tatlı Üretim Teknikleri

1

2

2

6

Pasta çeşitleri, pasta hamurları, kekleri ve dolguların hazırlanması; pastacılıkta kullanılan krema, şurup ve benzer sosların hazırlanması; pastacılık stil ve teknikleri, pasta süsleme ve dekarasyonu, sıcak ve soğuk tatlılar; tatlı türleri ve hazırlanmaları, tatlı süsleme ve dekarosyanu, tatlıların sunumu

1116G2004

Servis Tekniği ve Uygulaması

2

2

3

6

Yemek servis sistemleri; masa yerleşim ve hazırlama teknikleri, masa düzeni ve takımları, peçete sunumları; sıcak ve soğuk yemeklerin servisi, dekoratif yemek sunumları; içki servisi, içecek servisi, kahve servisi; davranış kuralları; kişisel hijyen ve görünüş

1116G2005

Mutfak Hizmetleri Yönetimi

2

0

2

4

Mutfak örgüt yapısı, mutfak planlama, mutfak güvenliği, otel işletmelerinin mutfaklarında kullanılan araç ve gereçler, pişirme yöntemleri ve mutfak hijyeni bu konular hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.

1116G2013

Gıda Teknolojisi

2

0

2

4

Temel besin maddeleri ve bileşenleri, çeşitli gıdaların üretim teknolojileri. Gıda bilimin temel ilkeleri, yiyecek ve içeceklerin sınıflandırılması, gıdaların genel özellikleri, gıdaların kimyasal kompozisyonu, gıdaların fiziksel özellikleri, gıdaların mikrobiyolojik özellikleri, mamul gıda maddelerinin gördüğü işlemler, gıda hazırlanmasında kullanılan yardımcı maddeler, katkı maddeleri.

1116G2007

Mutfak Akımları

2

0

2

4

Mutfak akımlarını oluşturan etkenler, mutfak akımı ve mutfak modası arasındaki farklar, Klasik Fransız Gastronomi sanatının doğuşu, Fransa’da “Yeni Mutfak” akımı, Klasik Fransız Mutfak Sanatı ve Yeni Mutfak Anlayışı, yöresel mutfak akımlarının doğuşu; coğrafi işaretleme, yöresel mutfaklar, fast food akımı: tanımı, doğuşu ve yaygınlaşması, mutfak akımı: fast food uygulamaları, Akdeniz beslenme modeli, Akdeniz mutfak anlayışı ve akımı; sağlıklı mutfak anlayışı, mutfak uygulamaları, etnik mutfaklar; tanım, örnekler ve uygulamalar, füzyon mutfak anlayışı, füzyon mutfak mönü uygulamaları; slow food; organik gıda; sürdürebilir mutfak anlayışı.

1116G2008

Gıda Formulasyon ve Duyusal Analiz

2

0

2

4

Mevcut gıda ürününü değiştirmek ve / veya yeni gıda ürünleri geliştirmek için gerekli olan teorik ve pratik bilgiler. Ürün formülasyonu, içerik etkileşimi, pazar değerlendirmesi, duyusal değerlendirme, tüketici testleri, veri yorumlama, güvenlik ve yönetmelikler ele alınmıştır. Panel testleri ve istatistiksel yorumları; tat, koku, renk ve doku; Tüketiciler tarafından yeni ürünün kabulünü analiz etmek için gerçekleştirilir

1116G2014

Yemek Süsleme Sanatı

1

2

2

4

Sebze ve meyve dekorları, başlangıç, ana yemek, salata, meze ve tatlı tabağı süsleme ve prezentasyonu

1116G2010

Gastronomi ve Medya

2

0

2

4

Gastronomi ve medya ilişkisi, gastronomi temsillerinin sinemadaki örnekleri, yazılı medyadaki yayınların örneklendirilmesi, yemek bloglarını ve türlerini, restoranların dijital medyayı kullanım şekillerini, sosyal medyanın gastronomi uygulamaları açısından ortaya çıkardığı sorunlar veya avantajları gibi konularak işlenecektir.

1116G2015

Görgü Kuralları

2

0

2

4

Görgü kurallarının tanımı; tanışma ve tanıştırılma, sosyal davranışlar; giyimde, selamlaşmada, karşılama ve uğurlamada görgü kuralları; ziyaret ve görüşmelerde görgü kuralları, sanatsal etkinliklerde görgü kuralları; davetlerde (resepsiyonlar, kokteyller, yemekler, büfeler, özel amaçlı davetler) protokol ve görgü kuralları

1116G2011

Yemek Fotoğrafçılığı

2

0

2

4

Yemek ve gıda endüstrisinde pazarlama ve iletişim alanlarında biçim, doku, denge, renk, hareket ve bütünlük gibi temel tasarım kavramlarını ve sunum tabağı tasarımı, yazılı bilgi, görsel boyut uygulamaları hakkında bilgilerin kullanılabilirliğini arttırmak amaçlanmamıştır.

4. YARIYIL

1116B2016

Mesleki Proje

2

0

2

4

Mesleki Proje hakkında bilgiler, İmza Yemekler ve imza yemekler hakkında bilgiler, Proje ödevi hazırlama

1116B2016

İçecek Bilimi ve Önoloji

2

0

2

3

İçecek ve İçecek Kavramları, İçeceklerin Sınıflandırılması: Sıcak İçecekler-Soğuk İçecekler, Alkol Tanımı, Üretimi, Damıtma Tekniği, Mayalandırma Tekniği, Servisi ve Tarihçesi. Alkollü İçecekler, Alkolsüz İçecekler

1116B2003

Osmanlı Mutfağı

1

2

2

3

Osmanlı mutfak kültürü, Osmanlı mutfağında pişirme yöntemleri, Osmanlı mutfağında kullanılan malzemeler, Osmanlı yemeklerinin döneme uygun bir şekilde hazırlanması ve sunulması

1116B2004

Gıda Saklama Teknikleri

2

0

2

3

Beslenme değerine göre gıda maddelerinin sınıflandırılması, gıda maddelerinin gruplandırması, yararlı ve zararlı bakteriler, mikroorganizmalar, besin kaynaklı zehirlenmeler, gıda muhafaza yöntemleri, konserve, süt, tahıl, et ve et ürünleri, meyve ve sebze teknolojileri, gıda katkı maddeleri konularını kavramak.

1116B2005

Kalite Güvencesi ve Kalite Yönetim Sistemleri

3

0

3

5

Genel olarak standardizasyon, kalite kriterleri, toplam kalite yönetimi ve kalite güvence sistemleri çerçevesinde çalışılacak alana yönelik konulara yer verilecektir.

1116B2012

Ekmek Yapımı

1

2

2

4

Ekmek yapımında kullanılan temel araç, gereç ve malzemeler. Bunların kullanımına ilişkin uygulamalar. Ekmek hamurlarının hazırlanması ve mayalama. Pişirme, kesme ve sunum teknikleri.

1116B2013

Yöresel Mutfak

1

2

2

4

Doğu Anadolu Bölgesi Mutfağı, Güneydoğu Anadolu Mutfağı, Akdeniz Mutfağı, Ege Mutfağı, Karadeniz Bölgesi Mutfağı, Marmara Bölgesi Mutfağı, İç Anadolu Mutfağı.

1116B2014

Soğuk Mutfak

1

2

2

4

Soğuk olarak servis edilen yiyeceklerin (ordövrler, kanepeler, salatalar, soğuk soslar, zeytinyağlılar, şarküteri ürünleri, peynir tabağı, mezeler vb) hazırlanması, süslenmesi ve sunumu

1116B2015

Vejetaryen Mutfak

1

2

2

4

Vejetaryen beslenmenin tanımı ve özellikleri, vejetaryen beslenme kültürünün doğuşu ve tarihsel gelişimi, vejetaryen beslenmenin felsefi ve ahlaki boyutu, vejetaryen beslenmenin sağlık üzerine etkileri, vejetaryen mutfakta kullanılan malzemeler, alternatif bitkisel protein kaynakları, bitkisel gıdalarla yeterli ve dengeli beslenme, özel durumlar için vejetaryen beslenme (hamile, yaşlı, çocuk), vejetaryen mutfağında çorbalar, mezeler ve aperatifler, vejetaryen mutfağında sebze yemekleri, geleneksel reçetelerin vejetaryen beslenme sistemine uyarlanması, beslenme ilkelerine uygun vejetaryen menü hazırlama, örnek vejetaryen menü uygulaması

1116B2010

Yemek Sosyolojisi

2

0

2

4

İnsanların yemek ile ilişkisinin tarihsel evrim süreci göz önüne alınarak değerlendirilmesi. Üretim süreçlerinden tüketim süreçlerine kadar ki gıda, besin, yemek, beslenme sistemine ait kültürel ve toplumsal boyutları vurgulamak. Gündelik hayatımızda yemek yeme eylemine dair yeni yolları değerlendirmek.

1116B2011

Gastronomi ve Sürdürebilirlik

2

0

2

4

Sürdürülebilirlik kavramı, günümüzdeki önemi ve kapsamı, sürdürülebilir turizm ve kalkınma, gıdaların geleceği ve gastronomik miras kavramı, sürdürülebilir mutfak ve uygulama adımları, sürdürülebilir menü örnekleri, kavram kapsamındaki etkinlikler ve Türkiye ile Dünya çapında gerçekleştirilen uygulamalar