tanitim@esenyurt.edu.tr 444 9 123

Ders İçeriği

                                 

1. YARIYIL

2075G1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

2

2

Bu derste Atatürk'ün eserleri incelenmek suretiyle Cumhuriyetin temel nitelikleri, elde edilen kazanımları anlatılarak Atatürk ilkelerinin değerini kavratmaktır. Ayrıca Türk devriminin tamamlanması evresinde yaşanan siyasi gelişmeleri ve yeni devletin kuruluş sürecinin öğretilmesi amaçlanır.

2075G1002

Türk Dili I

2

0

2

2

Bu derste Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri ve tarihi, gelişiminin belirlenmesi, Türk dilinin yapı özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede; Dilin tanımını, dil, duygu, düşünce bağlantısını, dilin toplumsal değeri anlatılır.

2075G1005

Yabancı Dil I

2

0

2

2

Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirme

1118G1002

Temel Uçak ve Uçuş Bilgisi

2

0

2

3

Bu derste uçmanın teorisi, tarihi gelişimi ve hava araçları teknik bilgisinin aktarılmasını amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Uçmanın teorisi, tarihi gelişimi ve havaaraçları hakkında teknik bilgi, Temel Aerodinamik, Uçak Gövdesi Ve Güç Grupları, Seyrüsefer, Pilotaj Aletleri, Kanat Profili, Stall, Uluslararası Standart Atmosfer hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

 

1118G1009

Sivil Havaciliğa Giriş

2

0

2

5

Bu derste sivil havacılığın tarihsel sürecini, sivil havacılık faaliyetlerini, havaalanı genel bilgisini, uluslararası sivil havacılık anlaşmalarını, uluslararası sivil havacılık örgütlerini, ulusal sivil havacılık kurum ve kuruluşlarnıı, Türkiye de hava taşımacılığını anlatmak amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Sivil havacılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler, Sivil havacılık sektörü ve alt işletme kolları, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ile ilgili uygulamaların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1119G1001

Yer Hizmetleri Yönetimi

2

0

2

2

Bu derste Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği alanlarında edinilen teorik bilgileri kullanarak alan ile ilgili kalite standartlarına uygun çalışabilme; iş etiği, ahlak ve çevre faktörlerinin de farkında olabilme amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Yer Hizmeti İle İlgili SHGM Mevzuatları, Apron Aaraçları, RAMP, Uçuş Operasyon gibi konular hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1119G1002

Havacılık İşletmeciliğine Giriş

2

0

2

3

Bu derste Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği alanlarında edinilen teorik bilgileri kullanarak alan ile ilgili kalite standartlarına uygun çalışabilme; iş etiği, ahlak ve çevre faktörlerinin de farkında olabilme amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Yer Hizmeti İle İlgili SHGM Mevzuatları, Apron Aaraçları, RAMP, Uçuş Operasyon gibi konular hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1119G1003

İletişim ve Yolcu İlişkileri

2

0

2

4

Bu derste Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği alanlarında edinilen teorik bilgileri kullanarak alan ile ilgili kalite standartlarına uygun çalışabilme; iş etiği, ahlak ve çevre faktörlerinin de farkında olabilme amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Yer Hizmeti İle İlgili SHGM Mevzuatları, Apron Aaraçları, RAMP, Uçuş Operasyon gibi konular hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

                   

 

2. YARIYIL

2075B1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2

0

2

2

Atatürk İlkeleri ve inkılap tarihine ilişkin temel kavramlar, Islahat/İnkılap/İhtilal, Kuvvayi Milliye, Cumhuriyet/Demokrasi, İdeoloji kavramları, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi ve Türk Devleti'nin kuruluş sürecindeki önemli noktalar, Türk İnkılabı öncesi Osmanlı Devletindeki gelişmeler hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

2075B1002

Türk Dili II

2

0

2

2

Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini, tarihi gelişimini ve ses özellikleri, Yazılı ve sözlü anlatımın özelliklerini ve dili etkili kullanma, "İletişim" kavramını ve bu kavramın aracı olan metin oluşturma, Metni, metin yapan ölçütlerin neler olduğu ve bu ölçütleri metin oluştururken kullanma, Kompozisyon yazma kuralları, kompozisyon planı, paragraf ve temel ileti gibi unsurlar, Cümle çevirilerini ve yapılarını ve paragraf çeşitleri, paragraf uygulaması, Yazım, noktalama işaretleri öğrenirler.

2075B1006

Yabancı Dil II

2

0

2

2

Dilbilgisi ve kelime öğretimi, temel okuma ve yazma dersleri ve dinleme ve konuşma çalışmaları, temel dilbilgisi yapılarının biçim ve kullanımlarını öğrenmeleri ve bu yapıları doğru kullanmaları, A2 düzeyinin gerektirdiği temel kelime bilgisini edinmeleri, dilbilgisi derslerinde öğrendikleri yapıları düzeylerine uygun okuma parçalarında tanımaları ve bunlarla ilgili gerek sözlü ve gerekse de yazılı olarak kendilerini ifade etmeleri, A2 düzeyine uygun dinleme parçalarını anlamaları ve bunlarla ilgili yapılan sözlü çalışmalara katılmalarını ve kendilerini sözlü olarak doğru ve rahat ifade edilmesi anlatılmaktadır.

2075B1010

Girişimcilik ve Kariyer Planlama

2

0

2

4

Girişimcilik ve Kariyer Planlama dersi öğrencilerin iş dünyasını, farklı sektörleri ve bu sektörlerin gereksinimlerini tanımasını sağlayarak; iş dünyasına hazırlık sürecinde kariyer planlamasının önemi hakkında öğrencilerde farkındalık oluşturmayı hedefler. Ders, öğrencilerin, kişisel yetkinliklerini keşfetmesini ve iş dünyasının beklentilerini doğru anlamasını sağlayarak; bilgi ve becerilerini, ilgili sektörlerin gereklilikleri ile paralellik arz edecek şekilde geliştirmelerine yardımcı olur.

1119B1001

Hava Kargo Taşimaciliği

2

0

2

3

Bu derste öğrencilere lojistik kavramları ve kargo işlemleri ile ilgili temel bilgileri sağlamak amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Operasyonel anlamda karşılaşılacak problemlerin çözümü için öneriler ve alternatifler geliştirme, Taşımacılık alanında ortaya çıkabilecek sorunların üstesinden gelebilme, Yolcu ve Yük Taşıma Mevzuatı, Kodlama, Kod Açma, Round-up Kuralları, Uluslararası taşımacılık anlaşmaları, Kargo Güvenliği, Küresel Ulaştırma Pazarı hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1118B1002

Emniyet Yönetim Sistemi

2

0

2

4

Bu derste öğrencilere havacılık emniyetine, havacılık emniyetinin sağlanmasına yönelik tedbirlere ve güvenliğin sağlanmasında insan faktörünün önemi üzerine bilgi vermek amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Havacılık emniyetine ilişkin temel kavramlar, İnsan performansını etkileyen faktörler, Havacılık emniyeti ve kültür kavramını ilişkilendirmek, Hata Yönetim Modellerini açıklayabilmek, Dispeç Kaynak Yönetim Programını açıklayabilmek hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1119G2004

Seyrüsefer ve Yardımcıları

2

0

2

4

Bu derste Seyrüsefer sırasında kullanılan elektronik sistemlerin, freyzyolojinin ve uçuş faaliyetlerini incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Radyo Dalgaları Ve Özellikleri; Seyrüsefer Sistemleri; Flight Plan, Pusula, Enlem, Boylam, Zaman Ve Çevrimleri, DME, MLS, OMEGA, INS, FMS, RNAV hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1118B1003

Tehlikeli Maddeler

2

0

2

4

Bu derste havayolu şirketleri tarafından taşınan tehlikeli maddelerin önemi ve sorumluluklarını belirtmek amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Tehlikeli madde türleri ve işlemleri, Tehlikeli maddelerin sınıflandırılması, yükleme ve taşınma işlemlerini yürütmek ve sorumluluk almak, DGR kullanımıyla ilgili gereken mesleki İngilizce yeterliliğine sahip olmak, Bu tip maddelerin taşınmasında tüm birimlere bilgi sağlamak ve bunun ilgili tedbirini aldırmak hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

3. YARIYIL

1118G2011

İngilizce III

3

0

3

7

Bu derste öğrencilerin, temel dilbilgisi kurallarını öğrenmeleri ve öğrenmis oldukları yapıları kullanmaları amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Summary-Response türünde kompozisyon yazım alıştırmaları Okuma, Anlama ve Tartışma hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1118G2001

Havacılık Güvenliği

2

0

2

3

Öğrencilerin havacılık güvenliği ile ilgili temel kavramlar, güvenlik konsepti terörizm ve tarihçesi, terör ve sivil havacılık, uçakları tehdit eden güvenlik unsurları, havalimanı ve uçuş güvenlik konsepti, davranış analizi, uçakta bomba, bomba bulunduğunda uçaklarda en az riskli bölge (LRBL), kimyasal ve biyolojik silah tehdidi ve ekiplerin alacağı önlemler, sabotaj, davranış analizi, yolcu tipleri, kural dışı davranan yolcu ve alınacak önlemler, tehdit düzeyleri, uluslararası mevzuat ve kokpit güvenliği konularında bilgi sahibi olmalarını ve tüm bilgilerini gerektiğinde uygulama yetisine sahip olmalarını sağlamaktır.

1119G2005

Harekat ve Performans

2

0

2

5

Bu derste üretici firmaların belirlediği standartlar çerçevesinde uçakların uçuşu, yakıt tasarrufu ve yerdeki süreçlerinde max. verim sağlama yöntemlerini öğretebilmek amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Uçak yapısal limitleri, Mümkün olan en kısa sürede uçak için uygun yük ve yolcu dağılımını belirlemek ve planlamayı load & trim sheet dökümanına aktarmak, Uçağın limit bilgilerine hakim olmak ve bununla ilgili planlamayı yalnız başına yürütebilmek, Havayolu ve handling şirketlerinin sürekli güncellenen GOM dökümanlarını ve takip etmek, Planlamalarını ilgili departmanlara aktarmak ve bununla ilgili planlama hakkında uçuş ekibiyle briefing yapmak hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1118G2003

Yolcu Hizmetleri

2

0

2

3

Bu derste seyahat işletmelerinin temel faaliyet konuları olan rezervasyon ve biletleme konusunda temel bilgilerin verilmesi konuyla ilgili otomasyon sistemlerinin tanıtımı, merkezi rezervasyon ve global reservasyon sistemleri, manuel biletlemenin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Acentelerde Rezervasyon, Rezervasyon Alma Şekilleri, Katalog Okuma, Otel Rezervasyonları, Yolculuk Hesaplamaları Ve Bilet Düzenleme, Dönüşlü Yolculuk Hesaplamaları Ve Bilet Düzenleme, Mıxed Class Yolculuk Hesaplamaları, THY Q.A Biletleme Sistemi İncelemesi hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1119G1006

Havaalanı Faaliyetleri ve Donanımı

2

0

2

4

Bu derste havalimanları ve havalimanları sistemleri, Havalimanlarına tarihsel ve yasal bakış açısı, havalimanlarının organizasyon ve yönetimi, Havalimanı bileşenleri, havalimanı faaliyetleri ve finansal yönetimi, Havalimanı kamu yönetimi ve planlamasının öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Havaalanı Planlamasının tanımı ve önemi, Havaalanı planlama süreci, Havaalanı ulusal ve uluslararası master planlama yaklaşımları ve süreci, Terminal yapım ve işletim mevzuatı, havaalanında kullanılan sistemler hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1119G2003

Meteoroloji

2

0

2

4

Bu derste Meteoroloji ve uçuş öncesi etkilerini incelemek amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Atmosfer; Bulut ; Basınç, Isı Sıcaklık; Rüzgar; Buzlanma; Hava Durumu Tahminleri ve Analizi, Havacılıkta kullanılan hava raporları, Mesleki etik bilinci ile teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi kazanma, Olağandışı durumlar oluştuğunda sorumluluk alarak, sorunu çözecek kararı çabuk verebilme hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1119G2004

Havacılıkta Stratejik Yönetim

2

0

2

4

İş ve yönetim becerilerinin gerekliliklerini, havacılık sektörünün karmaşık yapısını çözebilecek becerileri öğretmeye yöneliktir. Havacılık İşletmelerinde; Strateji, politika ve ilgili kavramlar; tarihsel gelişmeler, stratejik yönetim okulları; stratejik yönetim süreci; strateji oluşturanlar; stratejik yönlendirme, amaçlar ve amaçlar hiyerarşisi; çevresel analiz (dış çevre analizi); çevresel analiz (iç çevre analizi); strateji belirleme düzeyleri ve temel stratejik seçenekler; şirket, işletme ve işlevsel stratejiler; uluslararası pazarlara giriş stratejileri; stratejik seçeneklerin seçiminde kullanılan araçlar, strateji seçimi; stratejinin uygulanması (örgütsel yapı ve işlevsel politikalar); stratejinin uygulanması (örgütsel davranış boyutları, örgüt kültürü); stratejik denetim; strateji ve işlevsel politikalarla ilgili örnek olay çalışmaları.

                                 

 

4.YARIYIL

1118B2011

İngilizce  IV

3

0

3

7

Bu derste öğrencilerin, temel dilbilgisi kurallarını öğrenmeleri ve öğrenmis oldukları yapıları kullanmaları amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Summary-Response türünde kompozisyon yazım alıştırmaları Okuma, Anlama ve Tartışma hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1119B2001

Havacılık İngilizcesi

2

0

2

3

Bu derste öğrenciler, temel dilbilgisi kurallarını öğrenirler,öğrenmis oldukları yapıları kullanırlar, A2 seviyesi için gerekli olan temel kelime yapılarını kazanırlar,okuma parçaları sayesinde kazandıkları yapıları tanımlarlar,kendilerini sözel ve yazılı bir sekılde ifade ederler; A2 düzeyinde dinleme materyallerini anlarlar ve bu bağlamda A2 seviyesinde iletişimsel aktivetelere katılırlar ve kendilerıni doğru bir şekilde ifade ederler. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Ana Dili’ni en az Avrupa Dil Portföyü C1 Genel Düzeyi’nde kullanabilir düzeye gelirler.

1119B2002

Havayolu Pazarlaması

2

0

2

5

Bu derste; havayolu işletmelerinde pazar kavramı, pazarlamanın önemi ve havayolu taşımacılığında pazarlama ihtiyacı gibi konular hakkında teorik bilgi kazandırılması ve bu bilgilerin kullanılarak havayolu işletmeleri için pazar kaynakları ve havayolu taşımacılığındaki pazarlama sorunları gibi konular üzerinde çözüm yolları geliştirilip, analizler yapılması amaçlanmaktadır.

1118B2003

Havayolu Yönetimi

2

0

2

3

Bu dersi alan öğrenciler havayolu taşımacılığına ilişkin temel kavramları tanımlayabilecek ve havayolu işletmelerini sınıflandırabilecektir. Havayolu taşımacılığında mevcut ekonomik düzenlemeleri tanımlayabilecek; ikili havayolu taşımacılığı anlaşmalarını ve serbestleşmelerin havayolu yönetimine etkilerini, havayolu işletmelerinin maliyet yapısı, uçuş ağı yapısı, havayolu iş birlikleri, filo planlama ve tarife planlama konularında bilgi sahibi olacaktır. Ayrıca düşük maliyetli havayolu işletmeleri kavramını açıklayabilecek, genel özelliklerini sıralayabilecek ve düşük maliyetli havayolu işletmelerin havacılık sektörüne etkilerini tanımlayabileceklerdir.

1118B2003

Havacılıkta Örgütsel Davranış

2

0

2

4

Havacılıkta örgütsel davranış dersinin konusunu havacılık örgütlerinde insan davranışları ve bu davranışların sonuçlarının örgütler üzerine etkisi oluşturmaktadır. Havacılık İşletmelerinde örgütsel davranışa dair temel kavramlar, kişilik ve tutum, algı, problem çözme ve öğrenme, iş motivasyonu ve motivasyonu arttırma yöntemleri, iş stresi ve stres yönetimi, grup dinamiği ve takım çalışması, liderlik, çatışma ve uzlaşma, örgüt kültürü, iş ve örgüt dizaynı, örgütsel karar verme, örgütsel değişim süreci.

1119B2004

Yönetim ve Organizasyon

2

0

2

4

Bu derste ile işletme yönetimi ve organizasyon konularındaki başlıca kavram, teori, yaklaşım ve uygulamaların gelişmesini, ana özelliklerini ve yönetici gözü ile ne ifade ettiklerini açıklamaktır. Bu sebeple güncel konular da ele alınarak öğrencilerin yöneticilik vizyonlarının genişlemesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz Yönetim ve organizasyonun tarihsel gelişimi, İyi bir yöneticinin sahip olması gereken vasıflar, Yönetim tetkik ve uygulamaları, Günümüzün yönetim yaklaşımları hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

1119B2005

Hava Trafik Kuralları ve Yönetimi

2

0

2

4

Bu derste Avrupa hava sahasında yetkili otorite olan EUROCONTROL ve uygulamalarını inceleyerek havayolu ulaşımının etkinliğini incelemek amaçlanmaktadır. Bu çerçevede öğrencilerimiz; Hava Kurallarının Uygulanması ve Genel Kurallar, İlgili mevzuatların takibi, çalışma koşullarına uyum, Hava sahası sevk ve idaresinde ilgili sahadan maksimum verim alabilmek ve bununla ilgili tam konsantrasyonu sağlamak