tanitim@esenyurt.edu.tr 444 9 123

Ders İçeriği

 

1. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

2075G1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2

0

2

2

Bu derste Atatürk'ün eserleri incelenmek suretiyle Cumhuriyetin temel nitelikleri, elde edilen kazanımları anlatılarak Atatürk ilkelerinin değerini kavratmaktır. Ayrıca Türk devriminin tamamlanması evresinde yaşanan siyasi gelişmeleri ve yeni devletin kuruluş sürecinin öğretilmesi amaçlanır.

2075G1002

Türk Dili I

2

0

2

2

Bu derste Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri ve tarihi, gelişiminin belirlenmesi, Türk dilinin yapı özelliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede; Dilin tanımını, dil, duygu, düşünce bağlantısını, dilin toplumsal değeri anlatılır.

2075G1005

Yabancı Dil I

2

0

2

2

Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirme anlatılmaktadır.

 

Bankacılığa Giriş

2

0

2

5

Bankacılığa Giriş dersi kapsamında, bankacılığın tarihçesi, ekonomideki yeri, türleri ve hizmetleri hakkında kapsamlı bilgi edinmek ve finansal sistemin işleyişini anlamak amaçlanır. Ders boyunca ticari bankalar, yatırım bankaları, kalkınma bankaları ve merkez bankaları gibi çeşitli banka türleri ve bunların sundukları hizmetler incelenir. Ayrıca mevduat toplama, kredi verme, yatırım hizmetleri ve ödeme sistemleri gibi bankacılık hizmetleri detaylandırılır. Bankacılık işlemleri, düzenlemeleri ve denetimi konuları ele alınarak, tarihsel bankacılık krizleri ve finansal istikrar konuları tartışılır. Dünya'da ve Türkiye'de bankacılığın gelişimi ile modern bankacılıkta teknoloji kullanımı ve geleceğin bankacılık trendleri de değerlendirilir.

 

Genel Muhasebe

3

0

3

5

Genel Muhasebe dersi, Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri ve temel muhasebe kavram ve politikaları doğrultusunda muhasebe teorisi ve uygulaması ile ilgili temel bilgiler verilmesi amaçlanmaktadır. Bu temel amaç doğrultusunda ileriki dönemlerde verilecek muhasebe dersleri için alt yapı oluşturulması hedeflenmektedir. Dersin sonunda öğrencilerin, bir işletmede bir dönem boyunca oluşabilecek mali olayları muhasebeleştirerek, işletmenin bilanço, gelir tablosu gibi mali tablolarını düzenleyebilecek noktaya gelmesi hedeflenmektedir.

 

Sigortacılığa Giriş

2

0

2

5

Sigorta ve sigortacılığın tanımı, tarihsel gelişimi, sigortanın temel ilkeleri ve çeşitleri kapsamlı olarak incelenecektir. Sigorta sözleşmeleri, hasar, tazminat ve reasürans kavramlarının tanımı ve özellikleri detaylı şekilde ele alınacaktır. Sigorta işletmeciliğinin temel ilkeleri, risk ve sigortanın tanımı, kaynakları ve sınıflandırılması üzerinde durulacaktır. Ayrıca, sigorta işletmelerinin kuruluşu, organizasyon yapısı, yönetimi ve stratejik planlaması hakkında bilgi verilecektir. Sigorta şirketlerinde teknik kar/zarar hesabı, uygulamaları, bütçeleme, iç denetim, devlet denetimi ve bağımsız denetimler konuları ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

 

Genel İşletme

2

0

2

4

Bu ders, iş hayatında temel işletmecilik bilgilerini kapsamaktadır. Öğrencilere işletme fonksiyonlarının tanımlanmasını ve işletmeleri etkileyen çevresel değişkenlerin belirlenmesini öğretir. Aynı zamanda, işletmelerde organizasyon yapılarının nasıl kurulduğu ve işlediği konusunda bilgi sağlamaktadır. Dersin içeriği, işletmeciliğe ilişkin temel kavramları, işletmelerin kuruluş süreçlerini ve farklı fonksiyonlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, öğrencilerin işletmelerin dinamiklerini daha iyi kavramalarını amaçlamaktadır. Bu kapsamda, öğrencilere iş dünyasında başarılı olabilmeleri için gerekli olan teorik ve pratik bilgiler sunulacaktır.

 

Finansal Matematik

2

0

2

5

Finansal Matematik dersi, öğrencilere finansal kavramları ve matematiksel teknikleri bir arada kullanarak finansal problemleri çözme yeteneği kazandırmayı amaçlamaktadır. Ders kapsamında, faiz hesaplamaları, anüiteler, borçlanma araçları ve yatırım analizleri gibi temel finansal konular ele alınacaktır. Ayrıca, türev ürünlerin fiyatlandırılması, portföy teorisi, risk yönetimi ve sigorta matematiği gibi ileri düzey finansal matematik konuları da incelenecektir. Öğrenciler, finansal verileri analiz etmek ve bu veriler üzerinden kararlar almak için gerekli olan matematiksel araçları ve yöntemleri öğreneceklerdir. Bu ders, finansal piyasalarda karşılaşılan çeşitli sorunlara analitik çözümler üretebilmeyi sağlayarak, öğrencilere hem teorik bilgi hem de pratik uygulama yeteneği kazandıracaktır.

2. YARIYIL

2075B1001

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

2

0

2

2

Atatürk İlkeleri ve inkılap tarihine ilişkin temel kavramlar, Islahat/İnkılap/İhtilal, Kuvvayi Milliye, Cumhuriyet/Demokrasi, İdeoloji kavramları, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi ve Türk Devleti'nin kuruluş sürecindeki önemli noktalar, Türk İnkılabı öncesi Osmanlı Devletindeki gelişmeler hakkında temel yetilere sahip hale geleceklerdir.

2075B1002

Türk Dili II

2

0

2

2

Türkçenin dünya dilleri arasındaki yerini, tarihi gelişimini ve ses özellikleri, Yazılı ve sözlü anlatımın özelliklerini ve dili etkili kullanma, "İletişim" kavramını ve bu kavramın aracı olan metin oluşturma, Metni, metin yapan ölçütlerin neler olduğu ve bu ölçütleri metin oluştururken kullanma, Kompozisyon yazma kuralları, kompozisyon planı, paragraf ve temel ileti gibi unsurlar, Cümle çevirilerini ve yapılarını ve paragraf çeşitleri, paragraf uygulaması, Yazım, noktalama işaretleri öğrenirler.

2075B1006

Yabancı Dil II

2

0

2

2

Kelime bilgisini, kelimeleri konulara göre gruplayarak genişletme, akademik ve bilimsel makale ve rapor yazma becerisini geliştirme, dinleme becerisini geliştirmeye yönelik, intensive, extensive, exposure ve task - listening çalışmalarından yararlanma ve lecture dinlerken not alma gibi stratejilerin uygulanması, belli güncel konular üzerinde tartışma, sunuş yapma ve konuşma hazırlama, akademik ve mesleki metinlerin literal, inferential, critical ve appreciative anlamayı geliştirir.

2075B1010

Girişimcilik ve Kariyer Planlama

2

0

2

4

Kariyer Planlama dersi öğrencilerin iş dünyasını, farklı sektörleri ve bu sektörlerin gereksinimlerini tanımasını sağlayarak; iş dünyasına hazırlık sürecinde kariyer planlamasının önemi hakkında öğrencilerde farkındalık oluşturmayı hedefler. Ders, öğrencilerin, kişisel yetkinliklerini keşfetmesini ve iş dünyasının beklentilerini doğru anlamasını sağlayarak; bilgi ve becerilerini, ilgili sektörlerin gereklilikleri ile paralellik arz edecek şekilde geliştirmelerine yardımcı olur. 

 

 

 

Bankacılık Hizmet Ürünleri

2

0

2

5

Bu ders, öğrencilere bankacılık sisteminde faaliyet gösteren kurumları, bu kurumların sundukları çeşitli finansal ürün ve hizmetleri, bu ürün ve hizmetlerin nasıl kullanıldığını ve finansal konularda karar verme süreçlerini anlamalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, bankacılık ürünlerinin pratik uygulamalarını ve bu uygulamaların arkasındaki yasal düzenlemeleri öğrenerek, bankacılık alanında güçlü bir bilgi ve beceriye sahip olacaklardır. Ders, bankacılık sektörünün işleyişine dair  bir bakış sunarak, öğrencilerin sektördeki rol ve sorumluluklarını daha iyi anlamalarını sağlamayı hedeflemektedir.

 

İktisada Giriş

2

0

2

3

İktisada Giriş dersi, ekonomik kavramların temelini oluşturan tercihler, fırsat maliyeti ilkesi ve kıt kaynak kavramı gibi konuları kapsamaktadır. Mal, hizmet ve fayda kavramlarının yanı sıra ekonomi biliminde kullanılan yöntemler ve ekonominin dalları da ele alınacaktır. Talep konusu, bireysel talep ve grup talebi, piyasa talebi ve talep eğrisi ile talebi etkileyen faktörler üzerinden incelenecektir. Arz konusuna gelindiğinde ise firma arzı, endüstri arzı ve endüstri arz eğrisi ile arzı etkileyen faktörler ve arz eğrisindeki kaymalar detaylandırılacaktır. Piyasa kavramı, talep ve arz çizelgeleri, denge fiyatının oluşumu ve piyasa mekanizması açısından fiyatın nasıl belirlendiği incelenecektir. Ayrıca, talep ve arz esneklikleri; esneklik kavramı, talebin fiyat, gelir ve çapraz esneklikleri ile arzın fiyat ve çapraz esneklikleri konuları ele alınacaktır.

 

Banka Muhasebesi

2

0

2

4

Bu ders, bankacılıkla ilgili temel kavramlar ve bankaların kuruluş işlemlerini kapsamaktadır. Bankaların tanımı, türleri ve fonksiyonları, kaynak sağlama ve muhasebe işlemleri ele alınır. Kredi işlemleri bölümünde, kredi verme süreçleri ve risk yönetimi incelenir. Kambiyo işlemleri, döviz alım-satımı ve uluslararası para transferlerine odaklanır.

 

Temel Hukuk

2

0

2

4

Temel Hukuk dersi, hukukun temel kavram ve prensipleri hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Öğrencilere hukukun temel kavramları ve prensipleri ile Türk Hukukunun yapısı ve işleyişi ayrıntılı bir şekilde öğretilecektir. Ders kapsamında, hukukun ne olduğu, hukukun dalları, hukuk kurallarının özellikleri ve temel ilkeleri üzerinde durulacaktır. Ayrıca, Türk Hukuk sisteminin yapısı, hukukun kaynakları, yargı organları ve işleyişi de ele alınacaktır.

 

İstatistik

2

0

2

4

İstatistik dersi, temel istatistik konularına ilişkin problemleri çözebilme becerisi kazandırmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, kendi alanlarında karşılaşacakları problemleri istatistiksel olarak analiz edebilme ve gerekli istatistiksel işlemleri uygulayabilme yeteneği edineceklerdir. Ayrıca, istatistiksel verilerini hazırlama ve sunma konusunda da beceriler kazanacaklardır. Ders kapsamında, veri toplama, veri analizi, hipotez testleri, regresyon analizleri ve istatistiksel raporlama gibi temel istatistiksel yöntemler öğretilecektir.

3. YARIYIL

 

Bankacılık ve Sigortacılıkta Fon Yönetimi

1

2

2

5

Finansal yönetim, finansal piyasalar, banka ve sigorta fon yönetimi konularını tanıtmayı amaçlamaktadır. Ders kapsamında, finansal yönetimin temel prensipleri ve uygulamaları, finansal piyasaların işleyişi ve yapısı ele alınacaktır. Ayrıca, bankaların ve sigorta şirketlerinin fon yönetimi süreçleri, bu kurumların finansal stratejileri ve risk yönetimi teknikleri detaylı olarak incelenecektir. Öğrenciler, finansal piyasaların dinamiklerini, banka ve sigorta sektöründeki fon yönetim uygulamalarını öğrenerek, bu alanlarda bilgiye sahip olacaklardır.

 

 

 

 

Sigorta Muhasebesi

2

0

2

3

Sigortacılık sektöründe muhasebe kullanılan belgeleri, defterleri ve finansal olayları tanıtarak, muhasebe işlemlerini yapabilme becerisi kazandırmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler, sigortacılık muhasebesinde kullanılan temel belgeler ve defterleri öğrenirken, bu belgelerin nasıl düzenlendiğini ve finansal olayların nasıl kaydedildiğini öğreneceklerdir. Ayrıca, sigortacılık uygulamaları için gerekli mesleki bilgi ve becerilere sahip olarak, sektördeki muhasebe işlemlerini etkin bir şekilde yürütebileceklerdir.

 

Reasürans ve Sigorta Branşları

2

0

2

4

Bu ders, reasüransın tanımı ve fonksiyonları ile reasürans teminatı veren şirketlerin yapısını ele almaktadır. Reasüransın hukuki temelleri ve tarihsel gelişimi  incelenecektir. Reasürans çeşitleri, bölüşmeli ve bölüşmesiz reasürans anlaşmaları üzerinde durularak, bu anlaşmaların nasıl çalıştığı ve farklılıkları açıklanacaktır. Reasürans komisyonları ve çeşitleri, konservasyon saptama, prim hesaplamaları ve muallak hasar rezervi gibi konular da dersin kapsamındadır. Ayrıca, hasar oranı hesaplaması ve bu hesaplamaların reasürans sürecindeki önemi üzerinde durulacaktır.

 

Bankalarda Kredi Analizi

2

0

2

3

Bankalarda kredi analizi dersi, bankacılığın temel konularından biri olan kredilendirme ve kredi analizi ile ilgili temel bilgileri öğretmeyi amaçlamaktadır. Ders kapsamında, kredi ve kredilendirme tanımı ile bunların bankacılık sistemindeki önemleri açıklanacaktır. Kredilendirmede risk analizi konusu üzerinde durularak, risk yönetimi ve değerlendirme süreçleri ele alınacaktır. Ayrıca, bireysel krediler ve kurumsal kredilerin farklılıkları, veri analizi yöntemleri ve kredi tahsis süreçleri ders kapsamında ele alınacak konular arasında yer almaktadır.

 

Bankacılıkta Kambiyo İşlemleri

2

0

2

3

Bankacılıkta Kambiyo İşlemleri dersi, Bankacılık ve kambiyo işlemlerinin temel konularını kapsamaktadır. Bankacılık işlemleri açısından, bankaların temel işlevleri olan mevduat kabulü, kredi verme süreçleri, ödeme hizmetleri ve para transferleri gibi konular detaylı bir şekilde incelenecektir. Kambiyo işlemleri ise uluslararası ticarette kullanılan ödeme yöntemlerini içermekte olup, peşin ödeme, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme, kabul kredili ödeme ve akreditif gibi yöntemlerin işleyişleri üzerinde durulacaktır. Ayrıca, kambiyo mevzuatı ve düzenlemeleri, döviz kuru rejimleri ve uluslararası ticaretteki önemi anlatılacaktır.

 

Sosyal Güvenlik Sistemi

2

0

2

4

Sosyal Güvenlik Sistemi dersi, çalışma hayatında oluşabilecek risklere karşı koruma sağlayan sosyal güvenlik sistemlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Sosyal güvenlik sisteminin gelişim süreci, kullanılan araçlar, hukuki nitelikleri ve sigorta kolları ele alınacaktır. Öğrenciler, sosyal güvenlik kurumlarının işleyişini ve Türkiye'deki sosyal güvenlik sistemini tanıyarak, çalışma hayatında olası risklere karşı koruma sağlayan önlemleri anlamayı hedefleyeceklerdir.

 

Sigortacılıkta Risk Yönetimi

2

0

2

4

Temel olarak riskin tanımı ve kavramı üzerinde durulacak, ardından finansal kurumlarla ilişkili riskler (piyasa, kredi, faiz) ve operasyonel riskler ele alınacaktır. Özellikle sigorta sektöründe sıkça görülen likidite riski ve underwriting sürecindeki risklerin yönetimi üzerine odaklanılacaktır. Ayrıca, Türkiye'deki sigorta şirketlerinin özgün yapısal özellikleri ve bu şirketlerin yerel piyasada karşılaştıkları özel riskler üzerinde değerlendirme yapılacaktır.

 

 

 

 

Uluslararası Bankacılık

2

0

2

4

Uluslararası bankacılık dersi, uluslararası bankacılık alanında temel kavramları ve uygulamaları öğretmeyi amaçlamaktadır. Öğrencilere uluslararası ticaretin dinamiklerini, farklı teslim ve ödeme yöntemlerini, uluslararası bankacılık düzenlemelerini, döviz kuru sistemlerini ve döviz piyasalarının işleyişini anlatmayı içermektedir. Uluslararası transfer sistemleri ve ticarete yönelik bankacılık faaliyetleri üzerinde durularak, öğrencilerin küresel ticaret ortamında bankacılık perspektifini kavramaları ve uluslararası finansal süreçlerde etkin rol alabilmeleri için gereken bilgi ve yetkinlikleri kazanmaları sağlanacaktır.

4. YARIYIL

 

Banka ve Sigorta Mevzuatı

2

0

2

3

Bankacılık Kanunu, bankaların kuruluşu, işleyişi, sermaye yapıları, müşteri hakları, risk yönetimi ve denetimi gibi konuları kapsamaktadır. Sigorta hukukunun genel prensiplerini kavramaları için sigorta sözleşmelerinin özelliklerini, sigorta şirketlerinin yükümlülüklerini ve sigorta sisteminin işleyişini incelemek dersin amaçları arasında bulunmaktadır. Sigorta hukuku, sigorta sözleşmelerinin serbestiği, tazminat koşulları, prim belirleme süreçleri ve sigortalı hakları gibi konuları içermektedir.

 

Banka ve Sigorta Pazarlaması

2

0

2

3

Banka ve Sigorta Pazarlaması dersi, öğrencilere pazarlama kavramlarını, özellikle de hizmet pazarlaması perspektifinden bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde nasıl uygulandığını anlatmayı amaçlamaktadır. Ders kapsamında, pazarlama stratejilerinin bankacılık ve sigortacılıkta nasıl farklılaştığını, müşteri odaklı pazarlama yaklaşımlarını, hizmet kalitesini etkileyen faktörleri ve bu sektörlerde hizmetlerin fiyatlandırılması, dağıtımı ve tutundurma (reklam, halkla ilişkiler, satış promosyonu, internet satışı gibi yöntemler) konuları ele alınacaktır.

 

Sermaye Piyasaları ve Yatırım Yönetimi

1

2

2

5

Bu ders, finansal piyasaların ve sermaye yatırımı piyasalarının temel konularını kapsamaktadır. Öğrencilere, faiz kuramı ve sermaye yatırımlarının getirileri konularında temel bilgiler sağlanacak ve kısa ve uzun dönemli yatırım kararları ile çok periyotlu yatırım stratejileri ele alınacaktır. Ayrıca, finansal risk yönetimi ve finansal türev piyasalarındaki sermaye yatırım araçları üzerinde durularak yatırım kararları incelenecektir.

 

Bankacılık ve Sigortacılıkta Hizmet Yönetimi

2

0

2

3

Bankacılık ve Sigortacılıkta Hizmet Yönetimi dersi, Bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde hizmet yönetimi kavramlarını ve uygulamalarını kapsamaktadır. Öğrencilere, hizmet pazarlaması ve müşteri ilişkileri yönetiminin bankacılık ve sigortacılıkta nasıl gerçekleştirildiği anlatılacaktır. Dersin içeriği, hizmet kalitesi yönetimi, müşteri memnuniyeti, müşteri odaklı pazarlama stratejileri, kriz yönetimi ve müşteri şikayetlerinin yönetimi gibi konuları içermektedir.

 

Bankacılık Uygulaması

0

2

1

4

Bankacılık uygulaması dersi, öğrencilere bankacılık sektöründe temel işlemler ve uygulamalar hakkında detaylı bilgiler kazandırmayı amaçlamaktadır. Ders kapsamında, bankacılık işlemlerinin ve uygulamalarının teori ve pratik yönleri ele alınacak ve öğrencilere sektörde işe girişte yardımcı olacak temel bilgiler verilecektir. Öğrenciler, mevduat hesapları, kredi işlemleri, bankacılık hizmetleri, tüketici kredileri, kredi kartları gibi konuların işleyişini ve hukuki yapılarını öğreneceklerdir.

 

Dış Ticaret Finansmanı

2

0

2

4

Dış Ticaret Finansmanı dersi kapsamında, öğrencilerin kambiyo mevzuatı ve ithalat ile ihracat işlemlerinde ihtiyaç duyulan finansman hakkında bilgi edinmelerini ve iş yaşamında uygulayabilmelerini sağlamak amacını taşımaktadır. Dersin içeriğinde, dış ticarette karşılaşılan riskler, ihracatçı ve ithalatçı arasındaki ilişkiler ve Uluslararası Ticaret Odalarının ilgili kuralları olarak ele alınmaktadır.

 

 

Dijital Bankacılık

2

0

2

4

Dijitalleşme sürecinin bankacılık sektörüne etkilerini ve değişen bankacılık hizmet kanallarını incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, dijital dönüşümün bankacılık hizmetlerine getirdiği yenilikler, dijital bankacılık uygulamaları, mobil ve internet bankacılığı gibi modern hizmet kanallarının işleyişi hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Ayrıca, dijitalleşmenin getirdiği riskler ve bu risklere karşı alınabilecek güvenlik önlemleri, bankacılık düzenlemelerinde olası değişiklikler ve bu değişikliklerin sektöre olan etkileri de detaylı olarak ele alınacaktır.

 

 

Türkiye Ekonomisi  ve Güncel Ekonomik Sorunlar

2

0

2

4

Bu dersin amacı, öğrencilere Türkiye ekonomisini tanıtmak ve Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisindeki yerini anlatmaktır. Türkiye ekonomisinin temel dinamikleri, tarihi gelişimi ve yapısal özellikleri incelenecektir. Türkiye'nin ekonomik performansı, büyüme oranları, enflasyon, işsizlik ve dış ticaret gibi güncel ekonomik göstergeler üzerinde durulacaktır.

                 

 

MYO ORTAK SEÇMELİ DERSLERİ

2. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1117B1005

Beden Dili

2

0

2

4

Bu derste etkin iletişim, beden dili ve unsurları, anlatım becerileri, jestler ve mimiklerin kullanımı, iletişim şifrelerinin çözümü, konuşma ve dinleme becerilerinin geliştirilerek aktif iletişimci portföyünün oluşturulması konuları dersin kapsamını oluşturmaktadır. Öğrencilerin sözlü iletişim becerilerinin geliştirilmesi, iletişim unsur kavramlarının öğrenilerek uygulama kapsamında faaliyete geçirilmesi amaçlanmaktadır.

2075B3001

Şehir ve Kültür

2

0

2

4

Şehir ve kültür kavramlarını, şehir yaşamına ait kültürel öğeleri öğretmek; şehir ve kültür ilişkisi bağlamında İstanbul şehrini tarihi, mimarisi ile sanat ve edebiyat çerçevesinde tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu derste; şehir ve kültür; tanımlar ve kavramlar, geçmişten bugüne İstanbul’un tarihsel gelişimi, Osmanlı döneminde İstanbul, Cumhuriyet döneminde İstanbul, İstanbul’un nüfus ve demografik yapısı, göç olgusu ve İstanbul, kentsel dönüşüm ve İstanbul, İstanbul ve edebiyat, İstanbul’da manevi hayat ve kültürel mekanlar, İstanbul’un lezzet haritası, İstanbul kentsel altyapısı, İstanbul’un tarihi, kültürel ve turistik özellikleri konuları dersin kapsamını oluşturmaktadır.

1117B1006

Gönüllülük Çalışmaları

1

2

2

4

Bu dersi alan öğrencilerin Sivil Toplum ve Gönüllülük konusunda kavramsal yeterlilik kazandırmak ve bir STK profesyoneli veya gönüllüsü olarak daha verimli olabilmek için izleyecekleri stratejik bilgileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Derste Dünya'da ve Türkiye'de gelişmekte olan Sivil toplum örgütlerinin çalışmaları, gönüllülük çalışmaları ve sivil toplum çalışmaları olmak üzere, günümüz dünyasında sivil toplum örgütlerin çalışma usul ve esaslarını, faaliyetlerini, tanıtım ve halkla ilişkiler bağlamında kendilerini topluma anlatabilmeleri ile ilgili stratejileri anlatılır.

 

 

 

1110B1005

Bilişimde Güncel Konular

1

2

2

4

Bilişim teknolojileri ve sistemlerindeki yeni gelişmelerin örnek olaylarla incelenmesi, organizasyonların bu sistemlerdeki değişime nasıl adapte olduklarının ve bu değişimlerin işletmelere ne tip faydalar sağladığının tartışılması amaçlanmaktadır. Derste işletmelerde kullanılan bilişim sistemleri, bilişim alanındaki yeni gelişmeler anlatılır.

2075B1005

İş Sağlığı ve İş Güvenliği

2

0

2

4

İş sağlığı ve güvenliği alanın öneminin kavratılması, İSG uygulamalarının öğrenilmesi, İSG ile ilgili kanunların anlaşılmasını sağlamak, İSG’ye ilişkin bilinç ve farkındalık yaratmayı amaçlar. Öğrenciler iş sağlığı ve güvenliğinin tarihi gelişimi, iş kazası ve meslek hastalıkları, iş güvenliği kavramı, iş güvenliği çalışmalarının iş gücü verimliliği açısından önemi, iş güvenliğinde temel unsurlar, tehlikelerin kaynakları, iş sağlığı kavramı, fiziksel, kimyasal,  biyolojik ve psikososyal risk etmenleri, İş Kanunu ve İş ağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olurlar.

11B1050

Fotoğrafçılık

2

0

2

4

Bu ders; fotoğrafçılığın tarihçesinden başlayarak analog makinelerden günümüzde kullanılan dijital fotoğraf makinelerinin kullanımlarını, çekim tekniklerini, estetik bakış açısını ve doğru pozlamayı öğreterek, öğrencilerin fotoğraf sanatına profesyonel bakış açısıyla bakmalarını sağlamaktır.

11B1051

Etkili İletişim Becerileri

2

0

2

4

İletişimin ve etkili iletişimin tanımı, unsurları ve özellikleri, kullanılan dil, kendini tanıma, etkili dinleme ve geri bildirim, iletişimi engelleyen ve kolaylaştıran etkenler , ikna edici iletişim, duyguların iletişimde rolü ve kullanılması, etkili iletişim teknikleri, iletişimde çatışma ve önlenmesi, sözsüz iletişim becerileri, sosyal yaşamda davranış kuralları; görgü ve nezaket, iletişim uygulamaları ve iletişimin diğer disiplinlerle olan ilişkilerin benimsenmesini kapsamaktadır.

11B1052

Dijital Okuryazarlığı

2

0

2

4

Öğrencilerin dijital dönüşüm sürecinin sosyal ve kültürel etkilerinin farkında olmasını, dijital teknolojileri ve doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmasını amaçlamaktır. Öğrencilere akıllı cihazlar ve sosyal ağların temel prensipleri, topluluklar ve sosyal medya ile etkileşim, bilgiye ulaşma onu analiz etme, eleştirel düşünme gibi beceriler kazandırmayı amaçlar. Derste, dijital okuryazarlık kavramına ve dijital teknolojileri kullanırken insanların bilgiyi bulma, kullanma, özetleme, değerlendirme, yaratma ve iletişim kurma anlatılır.

11B1053

İnsan Hakları

2

0

2

4

İnsan hakları ile ilgili temel kavramlar, insan hakları, vatandaşlık ve demokrasi ile ilgili temel kavramlar bilgisi, insan haklarının tarihi gelişiminin anlaşılması, insan haklarının uluslar arası alana geçiş sürecinin anlaşılması, ulusal ve uluslar arası düzeyde insan haklarının nasıl korunduğunun anlaşılması, insan hakları ve vatandaşlık eğitiminin öneminin anlatılır.

11B2054

Medya Okuryazarlığı

2

0

2

4

Bu derste bireyin medya karşısındaki konumuna ilişkin farkındalık kazanmalarını, çağdaş medya tüketicisinin sahip olması gereken medya okuryazarlığı yeterliliklerini kazanmalarını ve medya kültürüne eleştirel yaklaşma tutumları geliştirmelerini amaçlanır. Bu derste radyo, televizyon, video, sinema, gazete, dergi, İnternet gibi sözlü, yazılı ve yazılı olmayan, görsel tüm kitlesel iletişim kanallarında büyük çeşitlilik gösteren  formatlarda yer alan mesajlara ulaşma, bunları çözümleme, değerlendirme çalışmaları yapılarak öğrencilerin bu mesajlara eleştirel olarak bakmaları, algılamaları, yorumlamaları sağlanır.

 

11B2055

Nezaket ve Protokol Kuralları

2

0

2

4

Bu derste sosyal hayatta ve iş ortamında protokolün yeri ve önemini kavratmak; iş dünyasında ve sosyal hayatlarında kullanacakları protokol bilgilerini kazandırmak; bu bilgileri uygun yer ve zamanda iletişim içinde bulunduğu kişi ve kurumlarla çalışırken davranış olarak sergileme ve uygulama becerisini geliştirmek amaçlanır.

11B2056

Dezavantajlı Gruplarla Yaşam

2

0

2

4

Dezavantajlı gruplar hakkında bilgi sahibi olmak ve çalışma yaşamında insan onuruna yakışır koşullarda katılabilmeleri ve kendilerini gerçekleştirebilmeleri için çözüm yolları üretmek derste amaçlanır. Dezavantajlı grupları, bu grupların karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerileri anlatılır.

11B2057

Sürdürülebilirlik ve Çevre Ekonomisi

2

0

2

4

İktisadi faaliyetler sonucunda gerçekleşen çevre sorunlarını perspektifinde, sürdürülebilir bir çevre ve iktisadi büyüme için geliştirilen politika, araç, mevzuat ve düzenlemeleri değerlendirme yetkinliği kazandırmak amaçlanır.

11B2058

Etkinlik Yönetimi

2

0

2

4

Halkla ilişkiler bağlamında etkinlik yönetimini ele almak ve başarılı bir etkinlik düzenlemek gereken aşamaları detaylı olarak incelenir. Etkinlik yönetimi literatürdeki konuların yanı sıra uygulama örnekleri ile desteklenerek ele alınır.

                     

 

3. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1110G2008

Bilgi ve İletişim Teknolojileri

2

0

2

4

Bilgi ve iletişim teknolojileri konularındaki temel bilgilerin verilmesi, öğrencilerin bilgisayar okur-yazarlığının artırılması, işletim sistemi, kelime işlemci, elektronik hesaplama tablosu, sunu hazırlama programlarının temel ve orta düzeyde kullanımının öğretilmesi, ağ ve internet teknolojileri hakkında temel seviye bilgiler anlatılır. Bu derste, öğrencilere günlük yaşamlarında ve mesleki kariyerlerinde yardımcı olacak temel bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Bu kapsamda temel teknolojiler, teknolojik eğilimler, bilgisayar donanımları, temel bilgisayar kullanımı (işletim sistemi, Word, Excel, PowerPoint) ve internet teknolojileri hakkında bilgi sunulmaktadır.

1110G2009

Bilişim Güvenliği

2

0

2

4

Bu derste öğrencilerin öğretimlerini tamamlarken veya tamamladıktan sonra kişisel ve kurumsal hayatlarında kullandıkları aygıtların güvenliklerini sağlamak ve kişisel verilerinin başkalarını tarafından ele geçirilmesini engellemeyi öğretmeyi amaçlanır. Bilgisayarın tarihçesi, internetin tarihçesi, virüs çeşitleri, virüslerden korunma yöntemleri, virüslere yakalanma ihtimalini düşürmek için uygulanması gereken yöntemler, bilgisayar güvenliğini sağlama, kişisel veya kurumsal cihazlara yerleşen virüsler karşısında olması gereken tutum ve davranışlar anlatılır. Ağ güvenliğini sağlama, siber savaş ve siber suçlar konularına hakim olma, güncel siber olayların takibi anlatılır.

 

 

 

1117G2007

İçerik ve Söylem Analizi

2

0

2

4

Derste haber söylemleri ile toplumsal etkilemenin nasıl yapıldığının görülmesi, içerik analiz çalışmalarının temel yapılarının öğrenilmesi amaçlanır. Haber ve söylem tanımları, kamu ve gündem oluşturma etkileri, haber inceleme ve bu bağlantıda sosyolojik, toplumsal yaklaşımların ölçümü anlatılır.

1111G2011

Afet Kültürü

2

0

2

4

Bu derste afetlerin çeşitleri, afet yönetimi ve planlama, ülke gereksinimleri doğrultusunda afetlerin yol açabileceği olumsuz sonuç ve tehlikeler, çevre ve insan sağlığını koruma kuralları ile ilgili bilgi ve beceriler, çevre ve insan sağlığı koruma konusunda gereksinim duydukları bilgi, beceri, tutum ve davranışları en iyi şekilde öğretmek amaçlanır. Afet kavramı, afet çeşitleri, deprem ve alınacak önlemler, sel ve alınacak önlemler, heyelan ve alınacak önlemler, çığ ve alınacak önlemler, yangın ve alınacak önlemler, volkanizma ve alınacak önlemler, su kirliliği, hava kirliliği, toprak kirliliği anlatılır.

11G2050

Web Tasarımı

2

0

2

4

Bu derste öğrencilere bir web sitesini tasarlayabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri kazandırmak amaçlanmaktadır. Ders kapsamında HTML, CSS, Javascript konular anlatılır ve örnek uygulamalar yapılır.

11G2051

Metin Yazarlığı

2

0

2

4

Derste birinci ikinci tekil şahıs dilinin kullanımı dışında resmi bir dil, bilgi verici bir dil, haber verici bir dil, öyküleyici bir dil gibi pek çok anlatı becerilerini artırarak yazılı olarak kendini doğru şekilde ifade edebilmesini amaçlanır. Metnin yapısı, metnin işlevleri, iletişimsel amaca, hedef kitleye dayalı olarak metinlerin kodlanmasına etki eden unsurların öğrenimi, yazılı iletişim becerilerinin gelişimi anlatılır.

11G2052

Akıllı Sistemlerin Sektörlerde Kullanımı

2

0

2

4

Derste akıllı sistemleri kullanabilmeleri için gerekli temel bilgi verilir. Öğrenciler yapay sinirsel ağlar, bulanık mantık ve diğer doğadan esinlenmiş algoritmaları kullanmayı öğrenilir. Uygulama örneklerini inceleyerek gerçek mühendislik uygulamaları konusunda deneyim kazandırılır.. Akıllı sistemlerin ve doğadan esinlenmiş algoritmaların tanıtımı, optimizasyonu modelleme ve kontrol , yapay sinirsel ağlara giriş, geriye yayılma öğrenme algoritması, bulanık küme teorisi, bulanık çıkartım metodu, bulanık kontrol, uyarlanabilir sinirsel- bulanık çıkartım kuralı, genetik algoritma, parçacık sürüsü optimizasyonu anlatılır.

11G2053

Aile İçi İletişim ve Eğitim

2

0

2

4

Bu derste aile yapısı ve etkileşim örüntüleri, ailede etkili iletişim becerileri ve temel iletişim becerilerine ilişkin bilgi ve becerilerin edinilmesi amaçlanır. Aile yapısı ve etkileşim örüntüleri, ailede etkili iletişim becerileri, temel iletişim becerileri, ben-sen-biz dilleri, aile üyelerinin uygun olmayan iletişim dilleri, eşler arası iletişim, ebeveyn-çocuk iletişimi, aileye yönelik iletişim eğitimine ilişkin temel bilgi ve becerileri anlatılır.

11G2054

Diksiyon

2

0

2

4

Bu derste anadilimiz Türkçenin topluluk önünde veya birebir iletişimde doğru, etkili ve düzgün kullanılabilmesi amaçlanır. Türkçenin yazı dilinin yanı sıra konuşma dilinin de kurallarının olduğunu öğretilmekte ve Türkçedeki yazı dili ve konuşma dili arasındaki farklılıklar anlatılır. Türkçenin söyleyiş özellikleri, vurgu, ton, ezgi, durak ve kavşakların kullanımının nasıl olması gerektiği uygulamalarıyla anlatılır.

 

 

 

11G2055

İmaj Yönetimi

2

0

2

4

Bu derste imajın nasıl yönetileceğiyle ilgili bilgileri aktarmak, bireylerin ve işletmelerin olumlu bir imaj yaratabilmek için hangi faktörlere ağırlık vermeleri gerektiği konusundaki bilgileri kazandırmak amaçlanır. Kişilerarası ilişkiler bağlamında kişisel imajı oluşturan öğeler, ilk izlenimin önemi, imaj yönetimi ve kişisel imaj yönetiminde sözsüz iletişimin önemine gündelik yaşamdan örneklerle kültürler ve kültürlerarası düzeyde ele alınır.

11G2056

Dijital İçerik Üretimi

2

0

2

4

Bu derste dijital dönüşüm sürecinin sosyal ve kültürel etkilerinin farkındalığı, dijital teknolojileri ve doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşılması amaçlanır. Akıllı cihazlar ve sosyal ağların temel prensipleri, topluluklar ve sosyal medya ile etkileşim, bilgiye ulaşma onu analiz etme, eleştirel düşünme gibi beceriler kazandırmayı amaçlar. Derste, dijital okuryazarlık kavramına ve dijital teknolojileri kullanırken insanların bilgiyi bulma, kullanma, özetleme, değerlendirme, yaratma ve iletişim kurma anlatılır.

11G2057

Senaryo Yazımı

2

0

2

4

Bu derste senaryo yazım tekniğinin ana noktalarını öğrenerek, yazım yeteneklerini ve yaratıcılık yönlerini geliştirme amaçlanmaktadır. Senaryo yazımıyla ilgili teorik bilgi edinme, pratik bilgi kazanma amaçlanır.

11G2058

Gelir Yönetimi

2

0

2

4

Gelir yönetimi ve maliyet kontrolü ile ilgili temel bilgileri edindirmek amaçlanmaktadır.

11G2059

İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon

2

0

2

4

İşletmelerin her departmanında gerekli olan yönetim tekniklerini ve uygulamalarını bilmek ve beceri kazandırmak amaçlanır. Bu ders kapsamında işletme yönetiminin tarihsel gelişimi ve işletmenin yönetimi ile ilgili tüm fonksiyonların ayrıntılı olarak incelenerek, bu fonksiyonların etkin olarak gerçekleştirilmesi için gerekli karar alma, liderlik, iletişim ve motivasyon gibi konular anlatılacaktır.

                               

 

4. YARIYIL

Kod

Ders Adı

T

U

K

AKTS

1117B2007

Motivasyon ve Liderlik

2

0

2

4

Derste liderlik ve motivasyon konularıyla ilgili temel kavramları tanımlamak ve gerek liderlik gerekse de motivasyon konuyla ilgili başlıca kuramları incelemeyi amaçlar. Liderliğin tanımı ve önemi, liderlik kuramları (liderlikte özellikler yaklaşımı, davranışsal yaklaşım, durumsallık yaklaşımı, modern yaklaşımlar), kamu yönetiminde liderlik, liderlikle ilişkili olan değişkenler, motivasyonun tanımı, önemi ve amaçları, motivasyonda özendirici araçlar, motivasyon teorileri (kapsam ve süreç teorileri, diğer teori ve yaklaşımlar), kamu kurumlarında motivasyon ve motivasyonla ilişkili olan değişkenler anlatılır.

1117B2006

Kriz ve Stres Yönetimi

2

0

2

4

Bu derste iş hayatında karşılaşılan kriz kaynakları, kriz yönetimi ile beraber stresin insan hayatındaki yeri ve önemi, stresle başa çıkma yolları, stres yönetiminin sağlanması amaçlanır. Kriz kavramı ve işletmeler açısından kriz yaratan faktörler ve iş yaşamında karşılaşılan kriz ve stres kavramları, kriz döneminin yönetilmesi, kriz ortamında stres yönetimi, stres faktörleri, stresle başa çıkma yöntemleri anlatılır.

1113B2006

Örgütsel Davranış

2

0

2

4

İşitme engelli bireylerin kullandığı işaret dilini öğrenmek, öğretmek ve sosyal yaşam içerisinde gerektiğinde bu dili kullanma becerisi kazandırır. Türkçe çeviri dili, el ve beden şekilleri, ellerin beden durumu, mimiklerin fonksiyonu, TİD dizi işitme engelli bireyle iletişim kurma, işareti anlamlandırma özgün anlatım, duygu ve görüşler aktarma anlatılır.

11B2053

İşaret Dili

2

0

2

4

Bu dersin amacı; işitme engellilerin kendi aralarında iletişim kurarken, el hareketlerini ve yüz mimiklerini kullanarak oluşturdukları görsel bir dili öğrenme ve kullanmaktır.Türk işaret dilinin temel yapısı,özellikleri ve kısa tarihçesi,Türk işaret dili parmak alfabesi ve işaretler yoluyla öğrencilerin işitme engellilerle temel iletişim kurması anlatılır.

11B2054

Sanat Tarihi

2

0

2

4

Dersin amacı, sanatın ve sanat tarihinin temel kavramlarını öğretmek, tarihsel süreç içinde Prehistorik dönemlerden başlayarak, kronolojik olarak dönemlere göre sanat eserlerini, eserlerin yapıldığı dönemlerin sosyal yapısını ve eserlerin özelliklerini ve sanat tarihi terminolojisini öğretmektir.

11B2055

Endüstri 4.0 Bileşenleri

 

2

0

2

4

Günümüzde dördüncü endüstriyel devrim olarak da nitelendirilen dijital dönüşümün ilkelerini ve kavramsal çerçevesini anlatmak , Endüstri 4.0’ın temel yapı taşları hakkında bilgi vermek ve işletmelerin Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm yolundaki uygulamalarının tartışılmasını sağlayarak konu ile ilgili analiz becerilerini geliştirmek amaçlanır.

11B2056

Finansal Okuryazarlık

2

0

2

4

Bu derste öğrencileri finansın temel kavramları hakkında bilgilendirmek ve finansla ilgili konularda farkındalık kazandırmayı amaçlar. Ayrıca, öğrencilere hem özel hem de çalışma hayatlarında harcama, tasarruf, finansman ve yatırım gibi konularda sağlıklı kararlar almaları için gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasını amaçlar. 

11B2057

Mitoloji

2

0

2

4

Bu derste bir disiplin olarak mitolojiye ilişkin kavramsal bakış açısı kazandırmak; mitolojinin doğuşu, anlamı ve uygarlık tarihine etkileri hakkında bilgilendirmek amaçlanır. Ders kapsamında, klasik Yunan mitolojisi, dünya kültürleri mitolojileri, Yunan ve Roma mitolojisinde tanrılar ve kahramanlar, mitolojik anlatımların sanat eserlerine yansıması konuları incelenecektir.

11B2058

Görsellerin Dili

2

0

2

4

Farklı görsel mesaj formlarını anlama, yorumlama ve üretimini sağlayan temel görsel dili, kavramları ve görsel iletişim süreçlerini öğrencilere tanıtmayı amaçlar.

11B2059

Genel Hukuk

2

0

2

4

Bu derste; hukukun temel kavramları, hukukun ne olduğu ve nasıl olması gerektiği konularında bilgi verilmesi amaçlanır. Hukukun amacı ve ideal hedefi olan adalet, hakkaniyet ve eşitliğin sağlanması, insan haklarına saygı, devletin bir hukuk devleti olması gibi kurallar, hukukun genel kavramları, hukuka genel bir bakış açısı altında bir sistem içinde anlatılır.

 

 

11B2060

Etkili Sunum Becerileri

2

0

2

4

Bu derste, başarılı ve etkili sunum yapabilmeye yönelik gerekli teorik bilgi ve uygulama becerisini kazandırmayı amaçlar. Başarılı bir sunumun gerçekleştirilmesinde önem taşıyan unsurlar ele alınır. Genel sunum planının hazırlanması, dinleyicilerin analizi, sunumda sesi doğru ve etkili kullanabilme, beden dilinin etkin kullanımı, sunum korkusunun yenilmesine yönelik tedbirler anlatılır. Etkili bir sunumun gerçekleştirilmesindeki temel ilkeleri, etkin bir sunum için hazırlık/planlama, sunuş değerlendirme aşamasında gerekli bilgi, tutum ve becerileri anlatılır.

11B2061

Bağımlılıkla Mücadele

2

0

2

4

Bu derste bağımlığı teorik bilgiler kapsamında öğrenmek ve rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleriyle bağımlılığı önlemek amaçlanır. Bağımlık, sınıflandırılması, bağımlılığın nedenleri, sonuçları, bağımlılığı önleme anlatılır.

11B2062

Toplum Sağlığını Koruyucu Hizmetler

2

0

2

4

Bu derste toplum sağlığının temeli olan bireysel sağlık kavramı ve toplum yapısı gibi temel konular anlatılır. Sağlıklı bir toplum yaratmak ve sürdürebilmek için bilinmesi gereken temel kavramlar, toplum ve sağlık konusunda yapılan çalışmalar ve temel faktörler anlatılır.